ČOVEK I OFICIR ZA PAMĆENJE: Oproštaj od dr Zorana Stankovića održan u Domu vojske
Foto: Beta/Milan Obradović

Komemoracija predsedniku Koordinacionog tela za PBM

ČOVEK I OFICIR ZA PAMĆENJE: Oproštaj od dr Zorana Stankovića održan u Domu vojske

Politika -

U karijeri obavio više od 5.000 obdukcija i radio na oko 50 masovnih grobnica

BEOGRAD - Komemoracija predsedniku Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoranu Stankoviću održana je danas u Domu vojske u Beogradu.

General-major Stanković, koji je bio bivši ministar zdravlja i odbrane, preminuo je 5. oktobra u Vojno-medicinskom centru (VMC) na Karaburmi od posledica zaraze korona virusom.

Zoran Stanković, Komemoracija
foto: Beta/Milan Obradović

Rođen je 1954. u Trgovištu. Završio je Medicinski fakultet u Nišu 1980. a doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju završio je na VMA 1988. godine.

Na komemoraciji je rečeno da je Stanković bio čovek i oficir za pamćenje, da mu je život bio ispunjen tradicionalnim vrednostima i vrlinama, a da mu je kao doktoru iznad svega bila Hipokratova zakletva.

Direktorka Službe Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medvedju Danijela Nenadić kazala je da smrt Stankovića nemerljiv gubitak za sve koji su ga "i na tren upoznali".

Zoran Stanković, Komemoracija
foto: Beta/Milan Obradović

"Pomagao je svima, poznatim i nepoznatim. Ljude nije razlikovao po naciji i veri, boji kože i obrazovanju", naglasila je ona.

Brigandi general Dragan Dinčić rekao je da je Stanković u svojoj karijeri obavio više od 5.000 obdukcija i radio na oko 50 masovnih grobnica.

Dinčić je ciitirao Stankovića koji je govorio da pred mrtvima oseća odgovornost i naglasio da će ostati upamćen kao čestit čovek koji nije pravio kompromise.

1 / 6 Foto: Beta/Milan Obradović

Sahrana general-majora Stankovića biće danas u 15.30, u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu. Stanković je bio jedan od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija. U nekoliko slučajeva je svedočio pre Haškim tribunalom.

Početkom novembra 2012. Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track