NA SLOBODI: Hag konačno pustio Sretena Lukića! Držali ga dve i po godine duže uprkos teškoj bolesti!
Foto: Printscreen Youtube

POLITIKA

NA SLOBODI: Hag konačno pustio Sretena Lukića! Držali ga dve i po godine duže uprkos teškoj bolesti!

Politika -

Saborci policijskog generala Nikola Šainović i Vladimir Lazarević, koji su bili osuđeni u istom predmetu, kažu za Kurir da su zadovoljni što je njihov drug posle nepravde koja ga je zadesila napokon s porodicom

Policijski general Sreten Lukić pušten je iz zatvora u Sheveningenu, i to dve i po godine nakon što je odležao dve trećine zatvorske kazne, a preksinoć je stigao kući.

Protiv Lukića je, naime, u oktobru 2003. Haški tribunal podigao optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, a koja je 23. januara 2014. godine smanjena na 20 godina.

Sreten Lukić
foto: Printscreen Youtube

Povodom njegovog puštanja iz zatvora, njegov branilac Branko Lukić rekao je za Kurir da ni sam ne zna otkud to da su ga sada pustili, imajući u vidu da su prethodne dve i po godine ignorisali činjenicu da je odslužio dve trećine kazne.

- Zbog samovolje predsednika Tribunala, on je bio dve i po godine duže u zatvoru, iako je čovek imao i operaciju na otvorenom srcu i nije se ni znalo hoće li preživeti. Ne znam ni sam kako to da je sada pušten - rekao nam je Lukić.

Kako je istakao, bivši general zasad ne želi ni sa kim, osim s porodicom, da komunicira, pa čak ni s njim, a kako Kurir saznaje, zapravo je jedan od uslova puštanja Lukića na slobodu zabrana komunikacije s medijima. Potpresednik vlade SRJ Nikola Šainović, koji je bio optužen na 18 godina zajedno sa Lukićem, za Kurir kaže da je veoma zadovoljan činjenicom da je Lukić konačno na slobodi, te poželeo svako dobro njemu i njegovoj porodici.

Nikola Šainović
foto: Stefan Jokić

- Izdržali su svi mnogo, ali sloboda i zajedništvo porodice svakako će mu značiti za ubuduće. Činjenica da su ga zadržali toliko duže u zatvoru je nova kazna u odnosu na svu muku i hašku nepravdu. To je zapravo i najgore, što postoji pravna neizvesnost pa nikada ne znate šta možete da očekujete od Haga. Još neki drugovi su nam tamo, poput Pavkovića, Đorđevića... - rekao je Šainović.

I penzionisani general Vladimir Lazarević ovo je primio kao lepu vest.

Vladimir Lazarević
foto: Profimedia

- Retko lepa vest po pitanju tog nesretnoga Haga i naših ljudi tamo. Ostaje gorčina svakako za to proteklo vreme koje su ga duže držali jer rade šta i kako hoće - jasan je bio Lazarević u izjavi za Kurir.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track