01:08

VUČIĆ: Domaća namenska industrija ima mesto na svetskom tržištu i potencijalne partnere

Otvoren sajam VOJNE OPREME Partner 2021

VUČIĆ OTVORIO SAJAM NAORUŽANJA: Nastavićemo razvoj domaće odbrambene industrije! Predsednik otkrio borbeno vozilo lazanski

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Hali 1 na Beogradskom sajmu. Predsednik je tokom obilaska otkrio i borbeno vozilo "lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

- Velika mi je čast što mogu da vam poželim dobrodošlicu. Želeo bih da čestitam na organizaciji ovog sajma i ove izvanredne promocije našeg znanja, pameti i naše odbrambene industrije. Domaćini smo predstavnicima delegacija iz čak 117 zemalja sveta dok istovremeno organizujemo jedan od najznačajnijih sajmova. Srbija danas promoviše multilateralizam, naši diplomatski napori verujem da su prepoznati u celom svetu u pokušaju da promovišemo mir i stabilnost. Istorija nas je neretko učila lekcije koje nismo dugo pamtili ali mi se čini da ih danas prepoznajemo bolje i više u odnosu neke periode u prošlosti. Naš osnovni cilj i politika mora da budu mir i stabilnost. Srpska država je kroz sve svoje faze bila poznata po odbrambenoj industriji - rekao je predsednik.

Kako kaže, mnoge bi začudila činjenica da ovde postoje proizvodi fabrika koje su stare više od 160 godina.

1 / 38 Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik je rekao da će biti nastavljena ulaganja u razvoj i jačanje domaća odbrambene industrije. Vučić je ukazao na značaj jačanje domaće odbrambene industrije i opremanja vojske savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme.

- Kada govorimo o miru i stabilnosti, u svetu interesa je imperativ da nema milostinje za slabe, u svetu interesa postoji poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo našu odbrambenu industriju da bismo mogli da čuvamo mir i stabilnost - rekao je on.

Prema njegovim rečima, razvoj domaće odbrambene industrije je važan i da Srbija ne bi mogla da bude ponižavana i ugrožavana. Dodao je da je srpska država, kroz sve faze svog trajanja bila poznata po vojnoj industriji, te naglasio da su u poslednjih nekoliko godina i njena vojska i vojna industrija "stavljeni na pijedestal" narodnog poverenja.

Aleksandar Vučić, Partner 2021
foto: Printscreen/Pink TV

Vučič je ukazao i na i značaj kvaliteta proizvoda i cena domaće odbrambene industrije u, kako je naveo, konkurenciji sa svetskim silama.

- Važno je, suprotstaviti se velikim silama u promociji naoružanja i vojne orpeme, važno je da i po tom pitanju gradimo svoj put i da izaberemo one oblasti u kojima možemo da se takmičimo jer ne možemo u svemu - rekao je predsednik i izrazio uverenje da domaća odbrambena industrija, velikim radom i zalaganjem, može da sačuva mesto na svetskom tržištu i da pronađe nove partnere.

Vučić je gostima poželeo da se u Beogradu osećaju kao kod svoje kuće.

- Ovo je vaš dom i dolazite nam što češće.

Otkriveno borbeno vozilo "lazanski"

Vučić je tokom obilaska otkrio borbeno vozilo "lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom. Ceremoniji su prisustvovali supruga i sin Miroslava Lazanskog, kao i predstavnici firmi koje izlažu, pripadnici oficirskog kora, ali i strane delegacije.

Aleksandar Vučić, Partner 2021
foto: Printscreen/Pink TV

- Lazanski odlično izgleda, dobro i drugačije - prokomentarisao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lazanski
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog, dok je njegova supruga Tamara Lazanski prokomentarisala da je to potpis iz njegovog starog pasoša. Ona je naglasila da bi Miroslav bio ponosan na to što ovo vozilo nosi njegovo ime.

Inače, borbeno vozilo "lazanski" je modifikovana verzija "lazara 3", a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Aleksandar Vučić, Partner 2021
foto: Printscreen/Pink TV

Tokom posete sajmu Vučić će se sastati i sa načelnikom Generalšataba Nacionalne narodne armije Narodne Demokratske Republike Alžir, generalom Saidom Šengrihom.

Na sajmu su predstavljeni složeni artiljerijski i raketni sistemi, savremeno streljačko naoružanja i municija, borbena oklopna vozila, elektronska oprema. novi radari, zaštitina balističke opreme, patrolni čamci.

Sajam naoružanja biće otvoren od 11. do 13. oktobar samo za poslovne posetioce od 10 do 17 časova, a 14. oktobra od 10 do 19 časova za poslovne posetioce i publiku. Sajam će biti održan u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

(Kurir.rs, Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track