03:46

SRBIJA NAPOKON U PRVOM PLANU! Kao domaćin Samita nesvrstanih, naša država U CENTRU između RUSIJE i velikih ZAPADNIH SILA

analiza

POLITIČKI DŽIN SE U BEOGRADU PROBUDIO IZ ZIMSKOG SNA! Nekadašnji šef srpske diplomatije otkrio NESVRSTANI MOGU DA SPREČE NOVI RAT

Politika -

Politički analitičar Vladislav Jovanović ocenio je da su se nesvrstani vratili na svetsku političku scenu u pravom trenutku i da će imati važnu ulogu u sprečavanju novog hladnog rata.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova konstatovao je da je razlika današnjeg skupa u Beogradu i samita od pre šest decenija ogromna.

- Svet se izmenio, tada je bio dvopolarni, a sada je jednopolarni koji postaje višepolarni pa je zato neizvesniji u pogledu konačnih ishoda. Zato je buđenje političkog džina, pokreta nesvrstanih iz zimskog sna, bio u pravom trenutku, gde drugo, nego na mestu svog rođenja u Beogradu. Nesvrstani to duboko osećaju i najavljuju svoje opipljivije političko postojanje i učešće u rešavanju političkih kriza i to pre svega zahuktavanje novog hladnog rata i zaoštravanju odnosa između najvećih svetskih sila - objasnio je Jovanović u jutarnjem programu na Kurir televiziji.

Samit Nesvrstanih
foto: Zorana Jevtić

Pokret nesvrstanih je prema njegovim rečima bio uspavan zato što je izgubio razlog za postojanje.

- On je bio neka vrsta jastuka amortizera između dva antagonistička bloka i mnogo je učinio da ne dođe do njihovog sukobljavanja trpeći udarce na sebe. Delovao je kao miroljubivi faktor broj jedan, ali pobedom Amerike u hladnom ratu Pokret nesvrstanih praktično je bio povučen. Mudro je uradio što se nije raspustio, što je redovno održavao svoje sastanke, donosio dokumente koji nisu bili mnogo čitani i uticali na svetske tokove, ali su konstatovali da nesvrstani postoje - pojasnio je analitičar.

Jovanović kaže da je došao trenutak i da postoji potreba za velikim kolektivnim faktorom i da to osećaju i velike sile.

- Pristanak Rusije da bude posmatrač prvi put u istoriji nije slučajan. Ima potrebu da rašire osnovicu svog političkog delovanja kako ne bi bila suzbijana i naterivana na uske prostore koje su joj namenile zapadne sile. S druge strane, same zapadne sile su u u međusobnoj kontradikciji, Francuska je u neprijatnom sukobu sa glavnim saveznikom, drugi vojni savez se formira na dalekom istoku, što zabrinjava mnoge zemlje tog regiona, a to je opet pitanje za NATO - naglasio je sagovornik Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:20

NESVRSTANI U SRBIJI NAKON 60 GODINA: Šta znači ovaj skup za Srbiju i srpsku ekonomiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track