PANIKA: Albanci napali Srbiju zbog samita nesvrstanih, plaše se povlačenja priznanja Kosova!
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

POLITIKA

PANIKA: Albanci napali Srbiju zbog samita nesvrstanih, plaše se povlačenja priznanja Kosova!

Politika -

Vjosa Osmani optužila Beograd zbog veličanstvene organizacije 60. jubilarne konferencije. Stručnjaci ocenjuju da je reč o očaju Prištine jer su svesni da neće tako lako moći da lobiraju za novu potvrdu "državnosti"

Prištinski političari uspaničili su se da bi dobar deo država, članica konferencije nesvrstanih, pre svega afričkih zemalja, mogao tokom boravka u Beogradu da pruži podršku Srbiji i povuče priznanje njihove samoproglašene nezavisnosti.

Veličanstvena organizacija 60. jubilarnog samita u Beogradu, koji je okupio 105 delegacija, Prištini je očigledno trn u oku i iz straha da neće moći da izlobiraju za nova priznanja iz ovih zemalja. Javno je bojazan izrazila i sama predsednica tzv. države Kosova Vjosa Osmani, koja je i otvoreno napala našu zemlju zbog toga.

Vjosa Osmani
foto: EPA/Georgi Licovski

Naime, Osmanijeva je optužila Beograd da na konferenciji Pokreta nesvrstanih "ponovo zloupotrebljava status posmatrača kako bi iskrivio istinu o državi Kosovo". - Nezavisnost Kosova priznao je znatan broj država članica Pokreta nesvrstanih. Međunarodni sud pravde 2010. potvrdio je da se proglašenjem nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo. Stoga pozivam sve države nesvrstanih koje nisu priznale Kosovo da se rukovode ovakvim tumačenjem MSP, a ne propagandom Srbije, koja svoje korene vuče iz Miloševićevog mentaliteta - poručila je ona na svom Fejsbuku.

Osmanijeva se nije tu zaustavila, već je dodala da je Srbija "zemlja kolonizator, sa destabilizujućom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nedužnim civilima i radnjama koje su svakodnevno u sukobu sa naporima za mir i stabilnost u našem regionu".

- Nadam se da će zemlje koje učestvuju na konferenciji u Beogradu jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrebi konferenciju za sprovođenje destabilizujućih političkih programa protiv Kosova - zaključila je Osmanijeva.

Predsednik Skupštine i bivši ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir je ocenio da se Priština plaši povlačenja priznanja.

Usijanje dana, Ivica Dačić
foto: Kurir

- Ova reakcija Vjose Osmani samo govori da su prištinske vlasti u panici jer se plaše povlačenja priznanja takozvane države Kosova, ali i da neće više moći tako lako da lobiraju za nova priznanja i primanje u međunarodne organizacije - istakao je Dačić. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da ovim napadima Osmanijeva pokazuje opravdanu nervozu, jer joj je, kaže, jasno da tzv. država Kosovo svakoga dana gubi podršku na međunarodnom planu.

- Drago mi je da pomno prati dešavanja u Beogradu, jer je prethodnih dana mogla da vidi šta znače kredibilitet i međunarodni ugled, podrška i uspešna diplomatija. Neka se na to što pre navikne, jer će u vremenu pred nama tek moći da vidi plodove ovog samita - istakao je Petković. Zaključio je da se Osmanijeva ponaša kao ljubomorno dete, te da napada Beograd ne bi li umanjila sopstvene političke neuspehe i nedostatke. Da je u pitanju klasičan apel nemoći Prištine, smatra i bivši diplomata Zoran Milivojević.

Zoran Milivojević
foto: Marina Lopičić

- Ovo čak i ne zaslužuje ozbiljniji komentar jer Kosovo nije u poziciji da se obraća Pokretu nesvrstanih jer nije država i nema ni subjektivitet ni legitimitet. Takođe, Kosovo je upravo rezultat onoga protiv čega se bore nesvrstani, a to su nepoštovanje međunarodnog prava i nepoštovanje suvereniteta i integriteta. Razumem je pak, jer ovaj njen apel je apel nemoći i potvrde da kosovski projekat ne može da zaživi i radi to samo zarad unutrašnjih potreba pred predstojeće izbore - naglašava Milivojević.

Zaključuje da sve što Osmanijeva govori potvrđuje i ide u prilog srpskim argumentima.

Ovo ih nervira

Brojne zemlje već povukle priznanje

Brojne afričke zemlje prethodnih nekoliko godina, od kojih su gotovo sve članice Pokreta nesvrstanih, povukle su priznanje Kosova. Tako su tokom mandata Ivice Dačića na mestu šefa diplomatije državnost Kosovu osporile Sijera Leone, Gana, Sao Tome i Prinsipe, Unija Komora....

Demantovao Osmanijevu

Vučić: Nismo koristili nesvrstane za kampanju protiv Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je juče tvrdnje Vjose Osmani da je samit Pokreta nesvrstanih zloupotrebljen za "prljavu i brutalnu kampanju" protiv Prištine.

- Govorili smo o nekim trajnim vrednostima, o miru i stabilnosti, o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a to su vrednosti na kojima je Pokret nesvrstanih osnovan. I to nema nikakve veze s njihovim vrednostima - rekao je Vučić. Dodao je da Priština misli da se problemi rešavaju tako što se svakodnevno daju agresivne izjave protiv Beograda, ali da je njemu drago što oni tako misle.

Ivana Žigić/ Foto/Source:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track