KURIR SAZNAJE: Potvrđena optužnica protiv Đilasovog bivšeg menadžera za aferu Bulevar! Ojadili Grad za 6 miliona evra
Foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

Viši sud u Beogradu

KURIR SAZNAJE: Potvrđena optužnica protiv Đilasovog bivšeg menadžera za aferu Bulevar! Ojadili Grad za 6 miliona evra

Politika -

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Višeg javnog tužilaštva protiv bivšeg gradskog menadžera Beograda i jednog od najbližih saradnika Dragana Đilasa, Aleksandra Bijelića i još šest osoba koji se terete da su zloupotrebom prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra 2009. godine oštetili gradski budžet za oko šest miliona evra, saznaje Kurir.

Dragan Đilas, Aleksandar Bijelić
foto: Dado Đilas, Ana Paunković

Inače, Bijelić je bio na poziciji gradskog menadžera u vreme kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda.

Sumnja se da su zloupotrebom službenog položaja, prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, oštetili budžet Beograda za 642.333.852,56 dinara, a da su osnivačima "Balkan gradnje", firme koja je dobila posao rekonstrukcije, pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 130.000.000 dinara.

Naime, preduzeće "Balkan gradnja" je favorizovano na tenderu za rekonstrukciju Bulevara, dok su druge firme izuzete iz procesa javne nabavke, iako su bile mnogo povoljniji ponuđači. Kako je Kurir ranije pisao, a prema rečima našeg izvora, Bijelić je od 16. septembra do 22. decembra 2009, u dogovoru sa suvlasnicima "Balkan gradnje", naložio Marku Blagojeviću, bivšem direktoru Agencije za investicije i stanovanje Grada Beograda i njegovom pomoćniku da sprovedu postupak javne nabavke za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra.

Aleksandar Bijelić
foto: Zorana Jeftić

- Formirali su komisiju za rekonstrukciju, da bi potom članove podstrekivali da taj posao dodele upravo toj firmi - rekao je ranije izvor Kurira iz pravosuđa.

Najpovoljniji ponuđač bilo je preduzeće "Svitelski", ali je posao na kraju ipak pripao "Balkan gradnji", koja je od tri ponuđača, prema rečima izvora Kurira, bila za čak šest miliona evra bila skuplja od druge dve, a za isti iznos naneta je šteta Gradu.

- "Balkan gradnja" je, međutim, od tog posla profitirala, zaradila je više stotina miliona dinara, dok je ukupna vrednost posla bila oko 11 miliona evra - ispričao je izvor.

Inače, optužnica protiv Bijelića je viša puta do sada bila ukidana i vraćana na doradu. Osim Bijelića, na optužnici su i Marko Blagojević, bivši direktor Agencije za investicije, Radovan Drča, Blagojevićev pomoćnik, Danka Šotra, bivša predsednica Komisije za nabavku radova, Elizabeta Troha, član komisije i Slobodan Stević, takođe član komisije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track