Najnovije vesti

KRISTOFER HIL NOVI AMBASADOR SAD U SRBIJI: Prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik Bajdena
Foto: ROBERT ATANASOVSKI AFP Profimedia

zameniće Entonija Godfrija

KRISTOFER HIL NOVI AMBASADOR SAD U SRBIJI: Prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik Bajdena

Politika
14:59h

Iskusni američki diplomata i poznavalac prilika u regionu Kristofer Hil biće imenovan za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godfrija, diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

- Administracija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu - kaže izvor iz diplomatskim krugovima.

Iako mentor tzv. Kosova, Sjedinjene Države napravile su zaokret prilikom poslednjih dešavanja na KiM, kada su oštro kritikovale poteze Prištine i nepoštovanje Briselskog sporazuma. Imenovanje Hila moglo bi da ubrza rešavanje kosovskog čvora, jer Hil sigurno ne dolazi da bude statista.

Christopher Hill, Kristofer Hil, Slobodan Milošević
foto: EPA

- Dolazak Hila, poznatog po pragmatičnosti, pokazuje da Amerika želi da uzme aktivnije učešće u procesima na Balkanu, ali i da bude u mogućnosti da bolje razume Srbiju. Imenovanje Hila vraća vašu zemlju u poziciju prioritetnog partnera američke administracije na Balkanu- kaže diplomata blizak američkoj administraciji.

Kako ističe sagovornik, Hil želi da dovede američke investicije u Srbiju, a radiće i na promociji Srbije kao investicione destinacije.

Christopher Hill, Kristofer Hil, Ričard Holbruk
foto: EPA/Srdjan Suki

To što mu je prva služba bila u Beogradu u najvećoj meri je odredililo njegovu karijeru koja je u najvećoj meri bila vezana za Balkan.

Pored Beograda, bio je na službi i u Skoplju i Tirani, ali je do danas najpoznatiji ostao kao specijalni američki izaslanik za Kosovo tokom dve godine ratnog sukoba. Bio je i član pregovaračkog tima Ričarda Holbruka za Bosnu. Službovao je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track