Najnovije vesti

MUTNO: Novica Tončev svesno gazi zakone
Foto: Dragan Kadić, Damir Dervišagić

vrednost oko milion i po evra

MUTNO: Novica Tončev svesno gazi zakone

Politika

On se ponosi svojom firmom i pitanje je kako njegova firma tako dobro radi kada je na vlasti. To je sigurno posledica trgovine uticajem, kaže analitičar Marko Matić

Novica Tončev, ministar bez portfelja zadužen za nedovoljno razvijena područja, mora detaljno da objasni kojim novcem je kupio vilu na Dedinju čija je vrednost oko milion i po evra, ocenjuje politički analitičar Marko Matić.

Na luksuznoj lokaciji

Tončev, kako je Kurir juče ekskluzivno objavio, poseduje plac i nekretninu na luksuznoj lokaciji u Beogradu. Ministar je za naš list objasnio da vilu nije kupio on, već njegova firma „Tončev gradnja“, i to 2010. godine.

- Ako je to stekao pre ulaska u politiku, Novica nije prekršio nikakav zakon i nema razloga da se brine, ali ako je u ulozi političara stekao tu ogromnu imovinu, mora se postaviti pitanje da li je to moralno s političke tačke gledišta - istakao je Matić u jutarnjem programu Kurir televizije i dodao:

- Već imamo slučaj sa bivšim funkcionerima, koji su, poput Dragana Ðilasa, sticali imovinu preko svojih kompanija. Tončev se ponosi svojom firmom i pitanje je kako njegova firma tako dobro radi kada je na vlasti. To je sigurno posledica trgovine uticajem, što svakako zakonski nije dozvoljeno. Na kraju krajeva, šta će jednoj firmi vila na Dedinju? Za magacin? Za poslovni prostor?

U žiži javnosti

Matić je dodao da je Tončev svestan da krši zakon.

- Ako bi kuću prepisao na nekog drugog, to bi značilo da je i te kako svestan da krši zakon. Ako prikrivate imovinu tako što ćete je preneti na nekog drugog, to znači da ste svesni da kršite zakon - istakao je Matić.

Podsetimo, ministar iz redova SPS ovih dana se našao u žiži javnosti i zbog afere „Pandorini papiri“, u kojima je otkriveno da je 2010. (iste godine kada je i njegova firma „Tončev gradnja“ kupila pomenutu vilu) tajno osnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ovu firmu Novica Tončev nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

E. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja