VALJEVU FABRIKA I POSAO ZA 1.000 LJUDI, PREDSEDNIK: Srbija 5. u svetu gde radi Hansgroe! Najviše mrzim da trošim gas iz skladišta
Foto: Printscreen/Pink TV

potpisivanje investicionog ugovora između s Ministarstva privrede

VALJEVU FABRIKA I POSAO ZA 1.000 LJUDI, PREDSEDNIK: Srbija 5. u svetu gde radi Hansgroe! Najviše mrzim da trošim gas iz skladišta

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom nemačke kompanije Hangsrohe, koja planira da otvori novi pogon u Valjevu u kojem će biti zaposleno do 1.000 ljudi.

Nakon sastanka u Predsedništvu, Vučić prisustvuje potpisivanju investicionog ugovora između ove nemačke kompanije i Ministarstva privrede.

- Velika mi je čast što ste danas ovde, ovo je velika radost za ljude u Valjevu. Mnogo sam srećan što ste izabrali Srbiju, velika pobeda za našu zemlju! Gledamo u budućnost, ovo je novi život za Valjevo, za Kolubarski okrug, ali i za našu Srbiju!, rekao je predsednik.

Predsednik se potom obratio javnosti povodom potpisivanja ovog sporazuma.

- Procvetaće Valjevo, kao što je i Pančevo kao što sam to juče tamo rekao... Ovo je važno ne samo za Valjevo nego i za čitav Kolubarski okrug ali i Srbiju. Mnogo veliki, mnogo dobar i mnogo važan dan za Srbiju, ne znam da li ljudi razumeju koliko je ovo važno. Za pet godina Valjevo će biti dan koji niko neće moći da prepozna posebno kad dobiju brzu saobraćajnicu - rekao je predsednik dodavši da je ponosan da je na mapi Srbije sada i jedan veliki Hansgroe.

O gasu

Predsednik se dotakao i teme gasa rekavši da naš narod neće osetiti ovo što se dešava na tržištu gasa i potvrdio da će se 25. novembra sresti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dodao je i da se prognoze o padu cene gasa zasad nisu obistinile i da mi imamo ugovor do Nove godine a šta će biti posle posebno kad se uzme u obzir da se na Aranđelovdan i druge slave u Srbiji troše velike količine gasa.

Predsednik je dodao da nam je skladište u Banatskom Dvoru puno...

- Najviše mrzim da trošim gas iz skladišta - rekao je predsednik.

Preliminarni datum razgovora o gasu sa Putinom 25 novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kao preliminarni datum razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom odredjen 25. novembar, čija je tema cena gasa po kojoj bi ga Srbija kupovala od naredne godine.

On je rekao, posle razgovora sa delegacijom nemačke kompanije Hangsrohe, da mu je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović preneo informacije po povratku iz Moskve da će cena gasa za Srbiju zavisiti od ruskog predsednika Putina.

"Njihov prvi predlog bio je blizu 800 dolara po kubnom metru gasa, to je tri puta više nego što mi plaćamo danas. Mi to ne bismo mogli da izdržimo", rekao je Vučić. Prema rečima Vučića, Srbija je napunila svoje skladište gasa, koje garantuje da će ga biti dovoljno ; do nekog vremena, ali "to je za crne dane" i da "mrzi da takve količine troši". "Mi ćemo da se izborimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da je reč o investiciji vrednoj 85 miliona evra.

- Znate da Hansgroe ima pogone u samo 4 zemlje sveta - Nemačkoj, SAD, Kini i Francuskoj. Srbija je peta zemlja na svetu a Valjevo peto mesto u svetu gde će raditi Hansgroe - rekao je predsednik dodavši da je Hansgroe usred korone prodao robe za milijardu i 85 miliona evra.

- Ne milijardu dinara nego evra, to je neverovatno - kazao je predsednik naglasivši da nemačke kompanije ne dolaze u Srbiju na pet godina nego na 50 i više, 100 godina...

1 / 7 Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik se na kraju našalio rekavši da je uz ručak obezbedio i nemački rizling.

- Ovo ne umem da napravim ali rizling mogu da popijem - dodao je Vučić u šali.

Hansgrohe je nemački proizvođač sanitarne armature koji svoje proizvode plasira u više desetina zemalja širom sveta i sa prihodom od gotovo milijardu evra. Reč je o svetski poznatoj kompaniji koja proizvodi slavine, tuševe i drugu opremu za kuhinje i kupatila.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink TV

- Razgledali smo lokacije širom sveta ali Valjevo je bilo naš prvi izbor - poručili su predstavnici Hansgroea u obraćanju iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

U Valjevu planiraju da otvore novu fabriku slavina, početak izgradnje se planira početkom 2022. godine, a puštanje u rad se očekuje 2023. Ta nemačka kompanija uložiće u najnoviji savremeni pogon u Valjevu 85 miliona evra. Fabrika će se prostirati na 130.000 metara kvadratnih. Sa 33 trgovačka društva i 22 prodajne kancelarije širom sveta, Hansgrohe se ubraja u malobrojne globalne igrače u sektoru sanitarne opreme.

1 / 6 Foto: Printscreen/Pink TV

Zapošljava oko 4.700 zaposlenih ljudi, a svoje proizvode isporučuje u više od 140 zemalja. Grupacija Hansgrohe ima veliki međunarodni domet, a svoje proizvode proizvodi u Nemačkoj, Francuskoj, Kini i SAD-u. Oko 77 procenata prometa ostvaruje u inostranstvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track