VUČIĆ SE SASTAO SA ŠEFOM DELEGACIJE EU U BEOGRADU: Razgovarali o Izveštaju EK i saradnji Srbije i Evropske unije
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

prikazan napredak Srbije u svim oblastima

VUČIĆ SE SASTAO SA ŠEFOM DELEGACIJE EU U BEOGRADU: Razgovarali o Izveštaju EK i saradnji Srbije i Evropske unije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žofreom o najnovijem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija, dinamici pristupnih pregovora i dodatnom unapređenju saradnje dve strane.

Vučić je, kako je saopštio njegov kabinet, izrazio zadovoljstvo "činjenicom da je Izveštaj Evropske komisije objektivan" i da je kroz analizu relevantnih aspekata "prikazao napredak Srbije u svim oblastima, kao i one segmente na kojima je potrebno dodatno raditi".

Ukazao je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i izrazio uverenje da će i najnoviji Izveštaj Evropske komisije "umnogome predstavljati dodatni podstrek za nastavak reformi, posebno u oblasti vladavine prava i zelene agende", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sagovornici su se saglasili da je u tom procesu podrška Evropske unije i njenih institucija "od ogromnog značaja, imajući u vidu da je Srbija iskreno posvećena svojoj evropskoj perspektivi".

Ambasador Žofre je rekao da Izveštaj predstavlja "iskrenu i činjeničnu ocenu" napora Srbije u evrointegracijama i da daje smernice za dalje neophodne akcije, piše u saopštenju.

Naveo je da Izveštaj konstatuje "obnovljenu posvećenost" Srbije postizanju rezultata u agendi reformi koje se odnose na EU, i dodao da se to "odražava u povećanom broju inicijativa" Vlade da ispuni kriterijume EU u prethodnom periodu, stoji u saopštenju.

Žofre je, kako se navodi, kazao da te inicijative "imaju potencijal da budu pretočene u opipljiv napredak kada budu bile sprovedene".

Kao primer je naveo privođenje kraju ustavne reforme, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije Saveta Evrope, i sprovođenje izborne reforme u skladu sa preporukama Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i merama definisanim u međustranačkom dijalogu.

Potvrdio je "punu podršku" Evropske unije naporima Srbije u reformama, dodavši da se raduje nastavku saradnje na rešavanju otvorenih i nerešenih pitanja.

EU će nastaviti pomno da prati stanje u vladavini prava u Srbiji, koja je ključna za dalji napredak na putu evrointegracija, naveo je Žofre.

Vučić i Žofre su razgovarali i o unapređenju saradnje, regionalnim pitanjima, ekonomskim odnosima i infrastrukturnim projektima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track