BOJKOT JE MRTAV: Svi idu na izbore, sad se lome koplja oko predsedničkog kandidata! BIVŠI BOJKOTAŠI U NAJMANJE ČETIRI KOLONE
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

izborna kombinatorika

BOJKOT JE MRTAV: Svi idu na izbore, sad se lome koplja oko predsedničkog kandidata! BIVŠI BOJKOTAŠI U NAJMANJE ČETIRI KOLONE

Politika -

Dveri predvode patriotski blok, Ne davimo Beograd na čelu "zelenih", Tadić trči svoju trku, a Đilas i Jeremić na korak od prijave za izbornu trku

Posle mukotrpnih pokušaja da se sastave i ujedine, opozicija je konačno priznala ne samo da bojkot predstojećih izbora više nije opcija već i da je propao projekat ukrupnjavanja pod jednu zastavu. Sada je već sasvim izvesno da će bojkotaši sa prethodnih izbora na proleće ipak nastupati u najmanje četiri kolone. Iako pojedini opozicioni lideri još taktiziraju i spremaju različite varijante za predsedničke, parlamentarne i beogradske izbore, obrisi izborne ponude u ovom delu opozicije već se vide.

Raznovrsna ponuda

Lider Dveri Boško Obradović među prvima je odustao od dalje priče o zajedničkom nastupu opozicije i najavio da će predvoditi takozvani patriotski blok. Ne davimo Beograd povešće svoju kolonu, čiji će aduti biti odbrana zelene agende i rešavanje lokalnih tema, pre svega u prestonici. Treću kolonu spremaju Dragan Đilas i njegova Stranka slobode i pravde, a u toj priči i dalje su Demokratska stranka, Narodna stranka i Pokret slobodnih građana. Konačnu odluku o izbornom nastupu treba da saopšti i Boris Tadić, a očekuje se da bi njegova Socijaldemokratska stranka mogla u koaliciju sa Novom strankom.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za Kurir da je dobra vest što ćemo na izborima imati raznovrsnu ponudu i punu političku konkurenciju.

Bojan Klačar
foto: Kurir

- Ipak, biće to tenzična, stresna, emotivna i polarizovana kampanja jer između vlasti i opozicije nema saglasnosti ni oko čega. Još ne znamo kako će konkretno izgledati kolone jer će na centralnom nivou karte biti drugačije nego na beogradskom, ali se nazire da će tu biti Dveri kao jedna, Ne davimo Beograd kao druga, Tadić kao treća i stranke nastale iz DS kao četvrta. Na izborima očekujemo učešće radikala, DJB, SRS, koaliciju NADA... - objašnjava naš sagovornik.

Vučićevi izazivači

On napominje da je predsednički kandidat opozicije ili više njih ključna nepoznanica, jer će ta stvar odlučujuće da boji predstojeće izbore.

- Izbori su tamo gde je najmoćnija politička figura, tj. Aleksandar Vučić. Predsednički izbori će u senci držati i parlamentarne i beogradske izbore. Kada budemo znali ko su Vučiću izazivači na predsedničkim izborima, znaćemo i kakvu atmosferu da očekujemo, ali i rezultate opozicije na svim izborima. Izbor dobrog kandidata može opoziciji smanjiti sve njene minuse. Vučić je svakako favorit, ali ne zaboravite da je cilj SNS pobeda u prvom krugu. U suprotnom, rizikuje sa ozbiljnim osnaživanjem opozicije - naglašava Klačar.

Boško Obradović

Svi će izaći na izbore

Boško Obradović
foto: Kurir televizija

Lider Dveri Boško Obradović priznao je da već godinu dana nema ozbiljnih razgovora u opoziciji, te da je jasno da u tom bloku neće biti jedinstvene izborne ponude.

- Jedna kolona će biti kolona obnove Demokratske stranke. Druga je zelena kolona Ne davimo Beograd, koju, prema mom mišljenju, podržava Zapad. Treća će biti patriotska kolona, u kojoj vidim Dveri... Vučića ne može da pobedi niko iz bivše vlasti. Treba nam patriota koji može da uzme Vučićeve glasove. Imam utisak da će svi izaći na izbore. Bojkot je imao neki uspeh jer je pokazao da je Skupština besmislena bez opozicije - izjavio je Obradović za Kurir TV.

Dogovori u toku

Kolone

* Dveri predvode patriotski blok

* Ne davimo Beograd sa ekološkim pokretima

* SSP, DS, NS i PSG

* SDS i Nova stranka

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track