MNOGO PRIJATELJA U GLAZGOVU: Srdačni susreti predsednika Vučića sa Merkelovom, Makronom, Sančezom i fon der Lajen FOTO
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

cop26 u glazgovu

MNOGO PRIJATELJA U GLAZGOVU: Srdačni susreti predsednika Vučića sa Merkelovom, Makronom, Sančezom i fon der Lajen FOTO

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Glazgovu na Samitu lidera o klimatskim promenama – COP26, gde je na marginama održao i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država.

Razgovarao sa španskim premijerom Pedrom Sančezom koji mu je obećao da će doći u posetu Srbiji.

"Pozvao sam našeg španskog prijatelja da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu. Premijer Sančez je prihvatio poziv, a ta poseta biće istorijska u svakom smislu, jer verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija", napisao je predsednik na Instagramu.

Razgovarao je sa austrijskim kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i predsednikom vlade Bugarske Stefanom Janevim.

- Dobra prilika za razgovore o klimatskim promenama, ali i našoj budućoj saradnji.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Mnogo prijatelja u Glazgovu. Uvek mi je zadovoljstvo da razgovaram predsednikom Emanuelom Makronom. Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

- Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju?

Vučić je razgovarao i sa Angelom Merkel.

- Uvek je zadovoljstvo videti velikog lidera i prijatelja. Od Berlinskog procesa do Open Balkan bila je naša velika podrška.

Na marginama Samita Vučić se susreo i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Zahvalan sam na dugom i veoma sadržajnom razgovoru po svim važnim pitanjima od značaja za Srbiju i EU. Posebno smo razmotrili sve probleme sa kojima se suočavamo u sferi energetike i sagledali strateške pravce delovanja u toj oblasti.

Inače, predviđeno je da se predsednik Vučić tokom Samita obrati na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track