skandal

PRAVOSLAVNI ALBANCI GRADILI DEČANE?! Istoričar upozorava na novi pokušaj otimanja srpskog manastira PODMETAČINA NEĆE PROĆI

Politika -

Manastir Dečani meta je prisvajanja kvazi istoričara i huškača vlade Aljbina Kurtija već duže vreme, a istoričar Aleksandar Rastović upozorava da otimanje srpskih kulturno-istorijskih spomenika ne sme da prođe!

Izvestilac Evropskog parlamenta za lažnu državu Kosovo Viola fon Kramon, podsetimo, nedavno je pozvala vlasti privremenih prištinskih institucija da zaštite srpsko pravoslavno crkveno nasleđe na KiM, ali odmah se oglasilo udruženje istoričara Kosova "Ali Hadri" saopštenjem da je ta odluka neustavna i nezakonita i da neće biti sprovedena.

Rastović je naglasio da o Dečanima najbolje svedoče srednjovekovne povelje o pripadnosti manastira.

"Problem je što se proces falsifikovanja istorije neprestano primenjuje na prostoru KiM od strane udruženja odnosno podružnica tog udruženja "Ali Hadri". On je bio albanski istoričar u drugoj polovini 20. veka koji je bio paradigma romantičarske albanske istoriografije koji je tvrdio da su potekli od Ilira. Sa njima je nemoguće razgovarati jer ne uvažavaju osnovne istorijske činjenice. Da se uvažavaju manastir Dečani i svi drugi srednjovekovni manastiri, a na KiM je više od 1.300 srpskih spomenika kulture, crkava, grobalja... oni bi uvažavali da je to srpsko kulturno nasleđe, a ne kosovsko nasleđe", rekao je istoričar u jutarnjem programu Kurir televizije.

Aleksandar Rastović
foto: Kurir TV

Dodao je da je od 1999. godine do danas uništeno više od 180 srpskih spomenika kulture, a od toga 96 najreprezenativnijih iz 13. i 14. veka. Tokom pogroma bilo je 10.000 uništenih i pokradenih ikona.

Istoričar naglašava da je sve još strašnije kad se zna da se mnogi od njih nalaze pod najvećim stepenom zaštite Unesko.

"Primenjuju se dupli standardi. Tamo je na delu grubi pokušaj preformulisanja istorije. Tvrde da su Visoki Dečani delo pravoslavnih Albanaca koji su u srednjem veku gradili taj manastir. Ne uvažavaju činjenice i osnivačku povelju Stefana Dečanskog koji je ktitor manastira iz 1330. godine i povelju Stefana Dušana iz 1335. godine. Sve to bezočno falsifikuju i preoblikuju kako njima odgovara", objasnio je Rastović.

Kao dobru stvar i veliki uspeh srpske diplomatije i države, Rastović navodi to što je pred Uneskom odbačena inicijativa da se lažna država Kosovo učlani u tu organizaciju.

Povodom izjave izvestioca Evropskog parlamenta za KiM Viole fon Kramon da Priština mora da sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Dečani, istoričar kaže da se zapravo radi o mnogo većoj imovini.

"Ta gospođa je jedan od glavnih promotera kosovske nezavisnosti, ali moraju da poštuju ono što su sami doneli. Posle Drugog svetskog rata tadašnje komunističke vlasti otele su 700 hektara zemljišta koje je pripadalo manastiru Visoki Dečani, postoje tapije i povelje najuglednijih srpskih vladara srednjog veka", ocenio je istoričar.

Aleksandar Rastović
foto: Kurir TV

Kulturolog Jovan Janjić ponovio je da je Ustavni sud KiM još 2016. godine rekao da je to imovina SPC.

"Već pet godina ne poštuju sopstveni pravni sistem i preporuke Kvinte. To je najbolja ilustracija bezakonja koje dole vlada", zaključak je Janjića.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:00

NA KiM 70.000 PREDMETA OTIMAČINE SRPSKE IMOVINE: Ukupna vrednost procenjena na 200 milijardi evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track