ĐiLJas i ŠoLJak: Isti američki kongresmeni lobiraju za Albance i za interese SBB! POTVRĐENO PISANJE KURIRA
Foto: Printscreen

PROVALJENI

ĐiLJas i ŠoLJak: Isti američki kongresmeni lobiraju za Albance i za interese SBB! POTVRĐENO PISANJE KURIRA

Politika -

Grupa lobista, na čelu sa onima koje su Albanci plaćali za zagovaranje nezavisnosti Kosova, poput Ričija Toresa i Džejmsa Mekgaverna, žalila se na srpsku vlast, i to upravo dok je lider SSP boravio u Vašingtonu

Poslednji potez albanskih i bosanskih lobista u SAD, koji su poslali pismo predsedniku Džozefu Bajdenu u kom se žale na politiku predsednika Srbije Aleksandar Vučića, potvrda je otkrića Kurira - da očigledno isti ovi lobisti rade u interesu Dragana Ðilasa i Dragana Šolaka, odnosno u zaštiti interesa kablovskog operatera SBB, o čemu je Kurir pisao pre dva dana.

Marinika Tepić
foto: Printscreen/Twitter

Plan

Kako smo otkrili, šef Multikom stranke Dragan Ðilas otišao je u Vašington baš u trenutku kad je ova grupa uputila pismo predsedniku Bajdenu protiv države Srbije i Vučića, što upućuje na zaključak da je upravo to bio ključni razlog njegovog odlaska u Ameriku.

Kako smo već pisali, s obzirom na to da je tržišno poražen, Šolak borbu protiv Telekoma skreće upravo na teren politike. Zato su angažovani lobisti iz SAD, inače bliski Albancima, s ciljem da pomognu da se na prave adrese plasira materijal protiv Telekoma u sporu sa SBB, kablovskim operaterom u vlasništvu Šolaka.

- Očigledno je uložen ogroman novac u lobiranje kako bi Telekom bio stavljen na američku listu za sankcije. Time bi izdejstvovali da Telekom izgubi svoja prava na Premijer ligu, Juronjuz i Blumberg. Šolak je posebno besan zbog gubitka prava na najjaču englesku ligu i svim silama pokušava da smanji gubitke zbog tog poraza u trci za najgledaniji fudbal. Praktično mu je izmakao ispred nosa - objašnjava naš izvor.

Ko su kongresmeni lobisti

Plaćeni da guraju nezavisnost KiM, rezoluciju o Srebrenici...

Svi kongresmeni potpisnici pisma članovi su obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora Američkog kongresa, koji su istovremeno lobisti za bošnjačke i albanske interese. Riči Tores je poznat kao albanski lobista koji se zalaže za nezavisno Kosovo, Majkl Kvigli je takođe blizak krugovima albanske i bošnjačke zajednice u Americi, a Dejvid Sislin, kao i Jan Šakovski, podržali su rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.

Riči Tores, Džejms Mekgavern
foto: Profimedia

Indikativno

Podsetimo, grupa američkih kongresmena, s bosanskim i albanskim lobistima na čelu, poslala je pismo Bajdenu u kom zahtevaju da se SAD aktivnije „angažuju u suzbijanju korupcije u Srbiji, sprečavanju gušenja slobode medija i organizovanju slobodnih i fer izbora“.

Među potpisnicima pisma su, između ostalih, i albanski lobisti Riči Tores i Džejms Mekgavern, te članovi bosanskog kokusa kongresmen Jan Šakovski, Majk Kvigli i kongresmen Dejvid Sislin.

Indikativno je da je i potpredsednica SSP Marinika Tepić odmah javno podržala ovo pismo.

- Vučića optužuju za korupciju i pritisak na medije! Pozivaju Bajdena da iskoristi izvršni nalog 14033 - blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje destabilizuju zapadni Balkan - napisala je Tepićeva na svom Tviter nalogu.

Centri moći

Sagovornike Kurira ne čudi što deo opozicije šuruje sa albanskim lobistima, koji u Americi dominiraju decenijama i koji za to dobijaju ogroman novac, jer im je cilj da dođu do centara moći koji mogu da im pomognu u ostvarivanju sopstvenih, naročito biznis-interesa.

- I priključivanje srpske opozicije toj kampanji protiv države i vlasti je logično. Naravno da oni koriste svaku priliku da dođu do centara moći, jer je to jedan od načina da se suprotstave nekome ko je mnogo jak. Sve u svemu, od opozicije kakva je naša, slaba i dezorganizovana, ne može se očekivati da ima bolji plan - kaže za Kurir Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

I dr Milan Ivanović, bivši direktor Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, kaže da mu ovakav potez opozicionara nije neobičan.

- Nije mi čudno, s obzirom na to da živim na KiM i da imam iskustva sa radom današnje opozicije, nekada pozicije, jer reč je o ljudima i strankama koje su ti isti ljudi sa Zapada, pre svega SAD, ali i Velika Britanija i Nemačka, i doveli na vlast. Reč je o ljudima koji izdaju naše nacionalne interese zarad svojih ličnih jer ne mogu drugačije da dođu na vlast - izričit je Ivanović.

Dušan Janjić
foto: Media Centar

Predsednik potvrdio pisanje Kurira

Vučić: Uskoro dokazi koliko su Ðilas i Šolak uložili u lobiranje u SAD!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da su mediji u vlasništvu Dragana Šolaka i Dragana Ðilasa u „velikoj dubiozi“ i da oni spas vide u tome da svim silama udare na njega i na Srbiju, da bi mogli da je opljačkaju, i dodao da rade i protiv Telekoma.

- Uskoro će biti izneti dokazi koliko su para potrošili za laži i lobiranje po Americi, koga su angažovali, a uglavnom pronađu albanske lobiste, koji su podržavali rezolucije po kojima su Srbi genocidni narod, sankcije protiv Srba, a koji danas podržavaju ukidanje Republike Srpske - kazao je Vučić.

On je rekao i da se svako kreće u svom krugu, a da su ovo krugovi Ðilasa i Šolaka.

Do 500.000 dolara godišnje

Inače, angažovanje nekog bivšeg senatora da zastupa tražene stavove košta od oko 350.000 do 500.000 dolara godišnje, a na to treba dodati i plaćene telefonske račune i službena putovanja. Na ovaj način lobiste koriste i Albanci, koji su počeli njihove usluge da koriste još pre više decenija, a ozbiljan novac su u te svrhe počeli da izdvajaju još krajem osamdesetih godina. Glavne karakteristike američkih konsalting ili lobističkih firmi su socijalna, politička i strukturalna umreženost, koje od njih čine faktore moći. U rukovodstvima su mahom bivši kongresmeni, se natori, saradnici i funkcioneri američke administracije, ali i predstavnici tajnih službi, predsednici velikih korporacija, koji imaju pristup svim ključnih osobama u politici, ali i medijima i bezbednosnim strukturama.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track