01:18

Jelena Milić: Amerika neće da uvodi sankcije zemlji koju vidi kao strateškog partnera

usijanje dana

AMERIKA NEĆE DA UVODI SANKCIJE ZEMLJI KOJU VIDI KAO STRATEŠKOG PARTNERA! Jelena Milić o pismu koje je poslato Džozefu Bajdenu

Politika -

Grupa kongresmena poslala je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u kome se žale na vlast u Srbiji i to upravo dok je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas boravio u Vašingtonu.

Kongresmeni su zatražili od Džozefa Bajdena da uvede sankcije Srbiji, optužujući predsednika Aleksandra Vučića za korupciju i pritisak na medije.

0581720485, Kongres, Kapitol, protest, neredi
foto: Profimedia/Grigory Sapozhnikov/TASS

Među kongresmenima koji stoje iza pisma nalaze se i Riči Tores i Džejms Mekgavern kojima su Albanci plaćali za zagovaranje nezavisnosti Kosova.

Zašto je pismo američkom predsedniku poslato neposredno nakon što su Dragan Đilas i Borko Stefanović u Vašingtona održali seriju sastanaka sa predstavnicima SAD?

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Gosti "Usijanja":

  • Jelena Milić osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS)
  • Dušan Janjić direktor Foruma za etničke odnose

Voditelj i urednik: Jelena Pejović

JANJIĆ: Ne verujem da moć Đilasa i Stefanovića ide toliko brzo

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da ne veruje u umešanost Šilasa i Stefanovića u slučaju pisma.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Može da se desi da je slučajnost. Ja sam imao takvo iskustvo sa Sandrom Rašković. Išli smo da obiđemo Kongresmene, kada je ona stupila na dužnost. Ne verujem da toliko brzo ide moć Đilasa i Stefanovića. Kada pogledate pismo, vidite da to nisu sankcije za Srbiju. Oni govore direktno o predsedniku Srbije Vučiću. Spominju neke stvari koje imaju veze sa Bajdenovom odredbom, kao pravbi osnov eventualna korupcija. Iskustvo devedestih mi je da je nama bilo najvažnije da nas čuju u Vašingtonu ili Briselu, jer smo ovde bili odbačeni. uvrstilo se to u glave. Trebalo bi uveći veću transparetnost u Srbiji. Svako pokušava sebe da predstavi - rekao je Janjić u "Usijanju" na Kurir televiziji.

TREBA REAGOVATI

Janjić se osvrnuo na šta Srbija treba da obrati pažnju i koji bi odgovor trebala da.

- Pitanje koje sam sebi postavio je šta je sa srpskim kokusom? On je formiran 2005. Da li je obnovljen, ne znam. To je vrlo korisna institucija koja radi za državu. U ovom momentu svi imaju veliki broj lobista, i Naprednjaci i država kao takva, Privredna komora. To je način delovanja. Treba reagovati. Očekujem da će se pojaviti rezolucija koju je predsednik Vučić spomenuo. ne treba uzimati pisma koja dolaze iz inostranstva zdravo za gotovo - naveo je Janjić.

MILIĆ: Nema malignog ruskog i kineskog uticaja

Osnivač Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić smatra da slučajnost u ovom slučaju ne postoji.

Jelena Milić
foto: Kurir Televizija

- Meni se takođe čini da ovo nije slučajnost. Predstavnici tzv. Demokratske opozicije koji su vrlo zainteresovani za određene poslovne aktivnosti određenih medijskih velikih regionalnih korporacija isključili već poznate kongresmene, koji imaju radikalne stavove prema Srbiji, koji imaju stalni narativ o Srbiji da je ona faktor destabilnosti već dvadeset i nešto godina. Ne bih isključila mogućnost nestrpljenja da arbitraža pred sudom u Vašingtonu, u vezi SBB-a i Svetske banke, ide veoma sporo i da im treba nešto novo da bi izvršili pritiske i eliminisali konkurenciju. Ne zagovaraju se na svu sreću sankcije prema Srbiji. nema malignog ruskog i kineskog uticaja. Da su se malo potrudili da sakriju da objasne neku zabrinutost za stanje demokratije ili medija u Srbiji. Sklepana je cela priča. Verujem da bi osnov po kome bi se Telekom gonio bio pitanje zloupotrebe javnih resursa. Po meni je dodatni tajming upravo što se dešava u BiH. Napadaju se pojedinci koji su Srbiji i Republici Srpskoj bitni u nadi da će Dodik i okruženje oko njega biti sankcionisani. Zabrinjava me način u kojem su slavodobitno komentarisali lideri tzv. Demokratske opozicije i činjenica da Srbija nije pozvana na vrlo kontrovezni Samit Demokratije, koje je Bajden obećao još u izbornoj kampanji - rekla je Milić.

"ĐILAS SE SAMO ŽALI NA IZBORNE USLOVE, NE OBAZIRE SE NA UKUPNE SRPSKO-AMERIČKE ODNOSE"

- Šilas se samo žalio na izborne uslove i nemogućnost da se izabere dobar kandidat. Nije rekao ni šta je njihov stav u odnosima Srbije i Amerike. Nema rečenice da se kaže šta se misli o Kosovu, ne kažu ni hvala što podržavate evropski put. Samo kažu da je situacija u medijima grozna i da kada bi bila bolja, mi bi ovo, ono - navela je Milić.

"AMERIKA NEĆE DA UVODI SANKCIJE ZEMLJI KOJU VIDI KAO STRATEŠKOG PARTNERA"

- Gospodin Eskobar je rekao da su sankcije daleko na stolu. Isti mediji koji se zalažu za unapređenje medijske slike u Srbiji nisu našli shodno da kažu da je isti taj Eskobar rekao da su konačno opredeljenja sredstva, milijardu dolara - zaključila je Milić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

11:55

EKSKLUZIVNI INTERVJU MARKA ĐURIĆA IZ VAŠINGTONA: Da li se Amerika vraća u normalu i šta Srbija može da očekuje? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track