MILOVAN JOVANOVIĆ O SITUACIJI U BIH: Vučić uvek jasno ističe da Srbija podržava Dejtonski sporazum
Foto: Kurir

politički komentator

MILOVAN JOVANOVIĆ O SITUACIJI U BIH: Vučić uvek jasno ističe da Srbija podržava Dejtonski sporazum

Politika -

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović, govorio je o odnosima svetskih sila u BiH, budućnosti Dodika, Čovića i Izetbegovića, o radu opozicije u Srpskoj, o budućnosti Zapadnog Balkana.

Da li su se SAD i EU "uspavali" i koliko je realno da Rusija u narednim periodu dominira BiH?

- Trenutna situacija na Zapadnom Balkanu posledica je poremećaja i zaoštravanja odnosa Zapada i Rusije i zaustavljanja procesa proširenja EU. To su iskoristile Rusija, Kina, Turska i pojedine zemlje Bliskog istoka. Nesposobna i kompromitovana briselska birokratija ignoriše činjenicu da EU nikada neće biti celovita, bezbedna i jaka sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njen deo. Nikada do sada nije postojala tako očigledna opasnost po mir, stabilnost i bezbednost BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. EU je izgubila kredibilitet, uticaj i moć u rešavanju balkanskih sporova. Nažalost, EU se danas nalazi u najmizernijem stanju od svog osnivanja. Samo uz snažno, dosledno i trajno angažovanje SAD-a postoji neka šansa za rešenje krize - rekao je Jovanović.

Da li je moguće da su Poljska, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija toliko ojačali da vode autonomnu politiku prema BiH nezavisno na EU, ali i SAD?

- EU je izgubila unutrašnju koheziju, i zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku. Ponašanje ovih pet država je samo posledica svega ovoga, ali i nezainteresovanosti SAD. EU su potresale krize, iz kojih je ona uvek izlazila politički oslabljena: 2008. kriza u Gruziji i svetska ekonomska kriza; 2014. aneksija Krima i okupacija istočne Ukrajine od strane Moskve, migrantska kriza 2015. nakon ruske intervencije u Siriji; Bregzit 2016, koji je Rusija pomogla i pozdravila. Druga otežavajuća okolnost za EU bila je Trampova administracija u SAD koja je pokidala veze sa saveznicima. Sve to je paralisalo EU - konstatovao je Jovanović.

Kako ocenjujete rad opozicije u RS, ko su mogući lideri Srpske, ako opozicija preuzme vlast?

- Veoma loš. Vlast u RS svojim ponašanjem, nesposobnošću i nečinjenjem radi više u korist opozicije nego oni sami. Ne vidim nikoga ko bi mogao biti istinski lider. A kada preuzmu vlast jednog dana moraju pronaći ozbiljne, stručne i odgovorne ljude koji su u stanju da ispune ono što obećaju i koji mogu ostvariti rezultat. U suprotnom narod će ih vrlo brzo kazniti - sagledava iz ugla Jovanović.

Vaš komentar odnosa predsednika Srbije Vučića prema RS, BiH, Dodiku, opoziciji iz RS?

- Predsednik Srbije je uvek jasno isticao da Srbija podržava Dejtonski mirovni sporazum i sve što je u skladu sa njim kao i da su za Srbiju najvažniji mir i stabilnost.

Pre par dana je održana sednica sa predstavnicima Zapadnog Balkana. Koji su izgledi da će to uspeti na duge staze?

- Nažalost sumorno, jer od proširenja EU neće biti ništa sve dok se EU ne reformiše i ne konsoliduje - rekao je Jovanović.

Kurir.rs/Skener.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track