SKUP ŽENA U CRNOM, LGBT, PSG I DRUGIH NVO U CENTRU: Aktivisti krenuli ka muralu Mladića na Vračaru, policija blokirala prilaz
Foto: Ana Paunković

Stižu i desničari

SKUP ŽENA U CRNOM, LGBT, PSG I DRUGIH NVO U CENTRU: Aktivisti krenuli ka muralu Mladića na Vračaru, policija blokirala prilaz

Politika -

Aktivisti koji su se okupili na Trgu Nikole Pašića da podrže privedene aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović, krenuli su u protestnu šetnju ka muralu Ratka Mladića u centru Beograda, ali je prilaz muralu blokirao kordon policije.

Kako saznajemo, situacija je nešto napetija jer pristižu i desničari sa raznih strana. Policija je razdvojila dve grupe, a zasad je sve mirno i pod kontrolom.

Skup je neprijavljen, a viđeni su i dr Rade Panić, iz Sindikata lekara i farmaceuta, aktivisti DS, Marks 21, Inicijative mladih za ljudska prava, te članovi Beograd prajd tima, kao i prof. Zoran Radovanović, epidemiolog, članovi Skupstine slobodne Srbije, Pokreta slobodnih građana, Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo...

Ćorović i Jaćimović privedene su ranije danas jer su jajima gađale mural generalu Mladiću na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića na Vračaru, koji je čuvala policija, a one su iz Policijske uprave Vračar puštene i pridružile su se aktivistima koji protestuju.

Jedno dete pogođeno je jajetom koje su bacili aktivisti.

Večerašnji protest završen je bez većih incidenata, ali kako je jedan od okupljenih izjavio, protesti će se nastavljati i narednih dana.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track