PRETNJE SMRĆU ZBOG MURALA RATKA MLADIĆA: Balša Božović meta napada posle TV duela na Kurir televiziji! STIŽU MU I BRUTALNE UVREDE
Foto: Kurir TV

Opasno

PRETNJE SMRĆU ZBOG MURALA RATKA MLADIĆA: Balša Božović meta napada posle TV duela na Kurir televiziji! STIŽU MU I BRUTALNE UVREDE

Politika -

Predsedniku Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije Balši Božoviću je, posle sinoćnjeg televizijskog duela sa advokatom Ratka Mladića, Brankom Lukićem, u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji, poslato na stotine uvredljivih poruka, medju njima i desetine direktnih pretnji smrću, saopšteno je iz Akademije za razvoj demokratije, a prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da "posebno zabrinjava činjenica da su neke od njih upućene na njegov privatni broj telefona".

"Među pretnjama smrću se nalaze i fotografije osoba sa vatrenim oružjem, zatim i onih u zvaničnim uniformama žandarmerije Srbije, neskrivene pretnje nasiljem, nezamislive uvrede i širenje mržnje", navodi se u saopštenju.

Balša Božović, Branko Lukić
foto: Kurir TV

Kako se dodaje, i Regionalna akademija za razvoj demokratije, je kao jedna od partnerskih organizacija i suorganizatora, nakon poziva upućenog građanima da obeleže Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije "uklanjajući mural osudjenom ratnom zločincu Ratku Mladiću", dobila na adresu i naloge na društvenim mrežama, "više stotina otvorenih pretnji smrću, najgorih uvreda, poziva na linč i pretnji iseljavanjem iz zemlje".

"Regionalna akademija za razvoj demokratije poziva nadležne organe da hitno reaguju, otkriju i sankcionišu počinioce. Srbija ne sme ponovo poslati poruku da je veličanje ratnih zločinaca zvanična politika, a zaštita nasilnika i onih koji prete smrću poželjno, prihvatljivo i dozvoljeno ponašanje", navodi se u saopštenju.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track