SARADNJA U POGLAVLJU 24: Ministar Vulin razgovarao sa novoimenovanim šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom
Foto: Mup Srbije

podrška

SARADNJA U POGLAVLJU 24: Ministar Vulin razgovarao sa novoimenovanim šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se danas sa novoimenovanim šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti Poglavlja 24– Pravda, sloboda i bezbednost, kao i o Izveštaju Evropske komisije o napretku Republike Srbije u oblasti evropskih integracija...

Na sastanku su istaknute i aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 24, koje se realizuje nakon perioda obuhvaćenog Izveštajem o napretku.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Ministar Vulin predstavio je i postignute rezultate srpske policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Ambasador Žiofre je na sastanku još jednom potvrdio podršku EU pristupnom procesu Srbije i istakao ključni značaj vladavine prava za napredak Srbije na evropskom putu. On je podsetio i na deo godišnjeg izveštaja Evropske komisije koji se odnosi na borbu protiv teškog i organizovanog kriminala kao i na neophodne reforme zakonodavstva, te je potvrdio posvećenost EU pružanju podrške Srbiji da pojača napore u ovim oblastima.

Ambasador Žiofre je naglasio da EU ima dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u nizu oblasti, pre svega u upravljanju migracijama i civilnoj zaštiti.

Ambasador Žiofre je takođe podsetio da organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i odbrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o građanskim i političkim pravima te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad.

Ministar Vulin i ambasador Žiofre su se u razgovoru dotakli i događaja vezanih za mural Ratka Mladića u Beogradu. Ministar policije je rekao da MUP čuva bezbednost svih građana pa i učesnika protesta bez obzira da li su za uklanjanje spornog murala ili ne. Ambasador Žiofre je rekao da po tom pitanju EU ima jasan i čvrst stav o potrebi delotvornog prevazilaženja nasleđa prošlosti, uzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te rada na podsticanju pomirenja.

Na kraju sastanka, ministar Vulin i šef Delegacije Žiofre saglasili su se o daljoj saradnji u oblasti Poglavlja 24.

(Kurir.rs/mup.gov.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track