01:18

ŠOK TVRDNJA ŽIVKOVIĆA O UBISTVU ĐINĐIĆA: Iza atentata na premijera stoji MILOŠEVIĆEV KLAN

serijal mileta novakovića

ŠOK TVRDNJA ŽIVKOVIĆA O UBISTVU ĐINĐIĆA: Iza atentata na premijera stoji MILOŠEVIĆEV KLAN

Politika -

Zoran Živković, osnivač Nove stranke i bivši premijer i ministar unutrašnjih poslova, povodom Kurirovog serijala o zločinima zemunskog klana i svedočenja nekadašnjeg načelnika UKP Mileta Novakovića kaže da su ti navodi činjenice.

"Prijatno sam iznenađen da se objavi jedan tako ozbiljan tekst i ozbiljno svedočenje čoveka koji je imao značajnu ulogu u UKP i akciji Sablja, koja je bila posledica atentata Zorana Đinđića, pored Bore Banjca, Milana Obradovića i Sretena Lukovića. Moja nadležnost je bila bezbednost države, ali nisam bio nadležan za bezbednost Đinđića, jer je to bila savezna funkcija, nego predsednika države, saveznih ministara, ambasadora.

Pričalo se o trećem metku, da su Šipter i Kum mučeni i ubijeni, akli ne u obračunu. Sve su to laži. Ubistvo Đinđića je dokazano na tri načina, materijalni dokazi, kazivanja svedoka i priznanje izvršioca koje nije dato pod pritiskom, nego u trenutku kad je mislio da će dobiti povoljniju presudu ako prizna", ispričao je Živković i dodao da je treći zvuk koji se pominje, zapravo ulazak metka u telo Zorana, a ne sam hitac.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Živković kaže da Đinđićevi telohranitelji nisu krivi, ali da nisu bili profesionalci.

"Psiholozi govore da momci koji su u obezbeđenju, imaju problem kada štićena ličnost završi mrtva. U njihovom poslu je da pogunu umesto štićene ličnosti. zato stalno imaju odgovornost pa je logično da izmišljaju treći metak i tako neke stvari" , dodao je sagovornik Usijanja na Kurir televiziji.

On je naglasiio da je njegova procena da je inspirator i naručilac atentata klan Milošević.

"Da li Slobodan lično, njegova porodica ili odvratna grupa ljudi oko njega koja je imala kontakt sa Lukovićem i kompanijom, ali i para. To je bio delimično i materijalni interes", obeleodanio je on.

Put tranzicije je usporen posle Zoranovog atentana, koji je praktično kasnije i zaustavljen.

"Mi smo danas daleko od onog gde smo pošli tog 5 oktobra. Mnoge sitnice dovele su da dođe do njegovog ubistva", dodao je predsednik Nove stranke i kaže da su planirali obračun sa najkrvavijem klanom krajem marta.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Zemunski klan je dva, tri puta, na Kopaoniku i kod hale Limes pokušali da smaknu Đinđića, a da im je nažalost treći put pošlo za rukom.

Dodao je da nikada nije sreo Stanišića.

"Nikad nisam sreo Stanišića. Njegov potpis je bio na merama da me prati DB", otkrio je Živković.

O višemesečnom skrivanju Legije, on kaže da je BIA istražila kuću u kojoj se navodno krio.

"On nije bio u toj kući, nije bio ni u Srbiji,. Nađen mu je hrvatski pasoš, on je gurnuo izvršioce i pobegao. Mi smo par sati posle ubistvo Zorana rekli na koga sumnjamo, pa su neki ppočinioci pobegli u Meljak, neki u Hrvatsku", objasnio je Živković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

On je dodao da je sada potrebna nova Sablja u obračunu sa kriminalom.

Povodom otmica zemunskog klana, on smatra da je novac neko uzeo.

"To nije moglo da bude dokazano, a oni nisu hteli da priznaju da su radili otmice, a kamoli gde pare stoje. Te značajne pare nisu otkrivene, da li su kod porodice, gde su, nije utvrđeno", rekao je gost.

IZBORI NA PROLEĆE

"Ako opozicija izađe na izbore sa zajedničkoj listi, dobijaju izbore u Beogradu. Svi sem Čede, Čanka, Dosta je bilo i Boškom Obradovićem. Imate podeljeno biračko telo na proevropsko i desničarsko. Samo je pitanje ko će da izvede 100 posto svojih birača, a da vaš protivnik ne izvede sve svoje. To se desilo 2000. godine, desiće se i sada", zaključio je osnivač Nove stranke.

Nova stranka smatra da ne može sama da promeni stvar, ali da su spremni na ozbiljno kolaciono udruživanje.

"Imate DS, Tadićevu, Đilasovu, Jeremićevu stranku, PSG, Ne davimo Beograd... Ja sam imao čast i zadovoljstvo da učestvujem u skidanju nedemokratske vlasti, tu postoje neka iskustva, nije isto kao pre 20 godina, ali metodi i sistemi su identični", rekao je on.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:56

MITROVIĆ, CEPTER, DŽAJA: Zemunci od otmica uzeli 20 MILIONA EVRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track