BIVŠA BOJKOT-OPOZICIJA I DALJE BEZ JASNOG PLANA: Đilas i Jeremić još ni blizu dogovora!
Foto: Kurir

lutanja

BIVŠA BOJKOT-OPOZICIJA I DALJE BEZ JASNOG PLANA: Đilas i Jeremić još ni blizu dogovora!

Politika -

Pet meseci ostalo je do izbora, a SSP, NS, PSG i DS nemaju ni ideju u kom formatu će na birališta

Koliko god se trudili da javnosti prikažu konstruktivno delanje i jedinstvo, činjenica je da je opoziciona skupina predvođena liderom SSP Draganom Đilasom i liderom NS Vukom Jeremićem, u savezu sa PSG i DS, u debelom zaostatku kada je reč ne samo o rejtingu već pre svega o zauzimanju startne pozicije.

Obmanuti birači

Njihovi birači su nekoliko puta obmanuti, a poslednji put to se događa upravo prilikom saopštavanja odluke o izlasku na izbore. Odgovor na pitanje zašto je ovakvo ponašanje dojučerašnje bojkot-opozicije u najmanju ruku neodgovorno i nepošteno prema biračima leži u jednostavnoj činjenici da su predsednički i beogradski izbori redovni, a samo su parlamentarni u vanrednom terminu. Dogovor SSP, NS, DS i PSG o učestvovanju na izborima najavljen je za oktobar, ali je izostao.

Sada, u trenutku kada je do izbora ostalo manje od pet meseci, iz Đilasovog tabora stiže samo nada da će u narednih desetak dana odlučiti da li izlaze na izbore. Uprkos medijskim napisima da je zapelo sa kvotama za parlament i predsedničkog kandidata, zamenik predsednika SSP Borko Stefanović uverava da se ne radi o broju mandata, već o samom izlasku na izbore, načinima kontrole, ali i o tome kako odbraniti rezultat izbora "možda i na ulici".

Taktiziranje

Zoran Milosavljević s Instituta za političke studije ocenjuje za Kurir da je ovo premišljanje opozicionih stranaka određeno taktiziranje, ali pre svega odraz njihove nemoći.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir Televizija

- Oni sad gledaju da se ne obrukaju. Veoma je neozbiljno i za njihove potencijalne birače zbunjujuće da stranke najavljuju da će za deset dana saopštiti imaju li ili nemaju dogovor o izlasku na izbore. To znači da oni ne veruju ni sami u sebe. Zapravo, radi se o proceni da li će izlaskom na izbore doživeti fijasko, jer nisu sigurni u svoje biračko telo i veličinu. S druge strane, ovaj deo opozicije taktizira, jer verovatno čekaju nešto od nekoga, najverovatnije ono što im je od samog početka obećavano. Međutim, pojedini opozicionari su valjda mislili da neko treba da im pokloni vlast na tacni. Setite se da su bukvalno molili evroparlamentarce da im pomognu i na kraju je u vezi s izbornim uslovima prihvaćeno i više nego što je postojalo u vreme DOS - objašnjava naš sagovornik.

Partije koje ulaze u trku

Šarena ponuda

Boško Obradović
foto: Kurir televizija

Za razliku od Đilasa i Jeremića, ostale opozicione stranke, pre svega na desnoj strani političkog spektra, odlučnije su krenule u pripreme za izbore. Tako je lider Dveri Boško Obradović najavio da ide na izbore, istakavši usput i svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Zavetnici bi mogli ući u savez s Dverima, baš kao što su još ranije to učinili DSS i POKS i formirali svoju koaliciju Nada, koja bi mogla da uđe u parlament. Šanse za preskakanje cenzusa daju se i pokretu DJB, kao i "zelenoj koaliciji", koju čine Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju. Radikali će tradicionalno sami u izbornu trku za parlament. Očekuje se da će SDS Borisa Tadića nastupiti zajedno s Novom strankom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja