02:05

SAMOFALOV O PREDSTOJEĆEM NASTUPU OPOZICIJE NA IZBORIMA: Broj kolona povećava izlaznost

imaju li šanse?

IZBORI ZA ČETIRI MESECA! Opozicija: Bolje nastupiti u više kolona, da imamo veće šanse u drugom krugu protiv Vučića

Politika -

Četiri meseca deli nas od izbora na svim nivoima, a još uvek je nepoznato u kom sastavu će opozicija izlaći na izbore.

O tome u Usijanju na Kurir televiziji govore zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj i generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov.

"Postoji prostor za dogovor, za koji sam se uvek i zalagao. Opoziciji je potrebno da razgovara, bude konstruktivna i da ne bude međusobno u zavadi. Od broja kolona je važnije kako ćemo se organizovati", rekao je on i konstatovao da je nekada bolje imati veći broj kolona, kako bi se povećala izlaznost na izborima.

On konstatuje da je Vučiću važno da pobedi u prvom krugu, zbog čega je važno da u što većem broju alarmiraju građane da izađu na drugi krug glasanja.

Usijanje
foto: Kurir TV

Šešelj kaže da građani daju poverenje na osnovu političkog programa.

"Treba pročistiti političku scenu. Na osnovu politike i svojih načela da dobiju glasove, a ne da se veštačko prave koalicije da bi se domogli parlamentarnog sistema", rekao je Šešelj i konstatovao da je najpravičnije da sama stranka izlazi na izbore, a da se posle prave koalicije.

Samofalov kaže da se obraća nekadašnjim glasačima Tadića, onim ljudima koji su razočarani u opoziciju i onima koji nisu izlazili na glasanje od 2018. godine.

"Dobar deo stranaka koje su nastale iz DS jesu izbor pojedinih grupa birača, ne smao SDS. Ubedljivo največe rezultate DS je ostvarivao pod Borisom Tadićem, što govori da je pobeda sa pristojnom politikom moguća", zaključio je Samofalov i dodao da Srbija nikad nije bilo zaduženija nego danas.

Usijanje
foto: Kurir TV

Šešelj kaže da se radikali spremaju za sve nivoe izbora.

"Postoji velika zabluda da će stanje u medijima popraviti stanje na glasačkim listićima. Stranke koje žele da se bave politikom moraju da rade na sebi i stranačkoj infrastrukturi, a ne minutaži na televiziji", rekao je on.

Šešelj kaže da se kandidovanje lažnih listi, kupovina glasova ili ucena za radno mesto takođe prave probleme opoziciji, kojima bi trebalo da se bave prvenstveno.

Samofalov o izbornim uslovima i poverenju u strane posmatrače kaže da očekuje minimim normalnosti koje evropski parlamentarci unose u naše redove.

"Koliko god Vučić ne želi da napravi ustupke i dogovore, evroposlanici su uneli deo normalnosti za koje se nadam da će biti usvojeni kako je dogovoreno u dijalogu", objasnio je sagovornik Usijanja.

Povodom najave da će se DS stopiti sa SDS, on dodaje da ih čeka konačni dogovor krajem novembra.

"To nije utapanje, nego udruživanje", naglasio je on i doado da razgovaraju sa Zelenima, liberalnom i socijaldemokratskim opcijama.

"Ne isključujemo ni širi dogovor sa ostatkom opozicije!", podvukao je Samofalov.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track