Vučić na GO SNS: Prekomponovanje na lokalu ili novi izbori
Foto: Tanjuug

Izaći na crtu

Vučić na GO SNS: Prekomponovanje na lokalu ili novi izbori

Politika -
Potrebno je da se dogovorimo o tome sa koalicionim partnerima. U suprotnom, Srpska napredna stranka je uvek spremna za izbore, rekao je Vučić
1 / 9

BEOGRAD -Lider naprednjaka Aleksandar Vučić potvrdio je danas da SNS ne odustaje od prekomponovanja vlasti u pojedinim lokalnim zajednicama. "Potrebno je da se dogovorimo o tome sa koalicionim partnerima. U suprotnom, Srpska napredna stranka je uvek spremna za izbore", rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora stranke. "Ili možemo da se dogovorimo ili nije kraj sveta. Ko god bilo kada želi na izbore, mi od izbora nikada nećemo bežati", poručio je Vučić. On je rekao da se ne može dozvoliti da su u Novom Sadu i u nekim drugim lokalnim zajednicama na vlasti koalicioni partneri SNS koji su na izborima "dobili tri puta manje od naprednjaka". Poštujemo koalicione partnere, rekao je Vučić, ali i poručio članovima stranke iz Novog Sada, Leskovca i Zaječara da ne moraju da brinu i da će "uzeti odgovornost, ali i morati da rade na mnogo bolji i odgovorniji način u svojim lokalnim sredinama". On je rekao da SNS ne traži vlast, već elementarno poštovanje i odgovornost.

"Nećemo dozvoliti drugima da se prema nama odnose kao prema nekome ko nije dovoljno vredan na bilo kom mestu u Srbiji", naglasio je Vučić.

Govoreći o odnosima sa koalicionim partnerima Vučić je rekao da su oni veoma racionalni i poručio da SNS nikada neće preći preko onoga što je postignuto koalicionim sporazumom. "Niti se volimo, niti grlimo i ljubimo. Naše koalicione partnere poštujemo", rekao je Vučić.

Vučić je komentarišući rad državnih organa, ocenio da funkcioneri SNS-a Srbiju treba da vode kao "siguran brod", ali i da je neophodno da se nađu načini kako zemlju izvući iz krize.

Sednici prisustvuju ministri u Vladi Srbije iz redova SNS, Goran Knežević, Nikola Selaković, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vučić, koji predsedava odborom.

Inače, sednica GO SNS počela je nešto posle 11 sati u Centru "Sava". Kako je najavljeno, Skupština je planirana za kraj septembra. Sednici prisustvuje više od 300 članova.

Zaječarci, Novosađani i Leskovčani da ne brinu

Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio je da će naprednjaci "preuzeti odgovornost" u mnogim opštinama gde trenutno nisu u vlasti, među kojima u Novom Sadu, Zaječaru i Leskovcu. Na sednici Glavnog odbra SNS-a Vučić je rekao da ta stranka neće dozvoliti da bude "šikanirana i sklanjana od učešća u lokalnoj vlasti", dok koalicioni partneri SNS-a vladaju na lokalnom nivou, iako su dobili tri puta manje glasova od naprednjaka.

"Mi ne tražimo vlast nego elementarno poštenje. Zaječarcima, Novosađanima i Leskovčanima iz SNS-a mogu da poručim da ne moraju da brinu. Preuzećete odgovornost, ali ćete mnogo odgovornije i poštenije da radite i rukovodite resursima u tim opštinama", rekao je Vučić. Vučić je poručio da dogovor o lokalnoj vlasti može da se postigne, ali i da u suprotnom neće biti "kraj sveta". "Od izbora nikad nećemo da bežimo. Ako žele i ako misle, mi smo spremni da svima stanemo na crtu i pobedimo", rekao je Vučić i dodao da SNS neće drugima dozvoliti da se prema toj stranci odnose kao prema nekome "ko nije dovoljno vredan".

SNS 29. septembra bira stranačke funkcionereVršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić najavio je da će ta stranka 29. septembra održati Skupštinu, na kojoj će izabrati stranačke funkcionere i organe. Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS rekao da počinje proces kandidovanja za funkcionere SNS-a i za stranačke organe. On je poručio da će SNS svojim političkim protivnicima "zapušiti usta" svojim dobrim radom, marljivošću, predanošću i posvećenošću. Vučić je članovima stranke rekao da nikada neće dozvoliti da SNS postane "biznis stranka" i da neće biti zaštićenih u borbi protiv korupcije. "Bude li neko pokušao da po tim principima nastupa u stranci, biće isključen iz SNS-a. Naša stranka neće i ne sme da postane kao Demokratska stranka", rekao je Vučić. Dodao je da "bolest koju ima Demokratska stranka (DS) treba zaustaviti" i upozorio da su i u SNS-u počeli da uviđaju "tu vrstu bolesti" i da je treba sprečiti. Prema njegovim rečima najveći broj medija u Srbiji još je pod kontrolom DS-a, a kako je ocenio, protiv SNS-a vodiće se žestoka kampanja. "Sve mogu da lažu i izmisle, ali ne mogu da kažu da smo lopovi. Naša obezbeđenja koštaju sto puta manje građane Srbije, nego njihovo obezbeđenje, čak i sada kada su u opoziciji", rekao je Vučić. Članovima Glavnog odbora Vučić je poručio da je njihova obaveza da ispred partijskih interesa budu interesi građana Srbije. "U radu smo pokazali da nemamo partijsku ostrašćenost. Mnogi od vas nisu zadovoljni, jer na nekim pozicijama još sede predstavnici bivšeg režima. Naša politika je da nikada ne dolivamo ulje na vatru i da se ne vodimo revanšizmom", rekao je Vučić. On je rekao da za razliku od Vlade predvođene DS koja je brinula samo o svojim partijskim interesima, osnovne karakteristike SNS-a treba da budu poštenje i marljivost. "Naš je posao da kad izađemo iz vlade ne budemo mi bogatiji, nego da građani budu malo bogatiji i da vide perspektivu. Bolje da nismo ulazili u vladu ako tako ne bude", rekao je Vučić.

Vučić: Uskoro o promeni vlasti u Novom SaduAleksandar Vučić izjavio je danas da će se uskoro videti da li je Socijalistička partija (SPS) spremna za promenu vlasti u Novom Sadu. "SPS kaže da je spreman za promene, da li jesu ili nisu, videćemo. Ako mislite da ćemo čekati do decembra Novi Sad ili Leskovac, nećemo... Blizu je kraj čekanja", rekao je Vučić novinarima posle sednice Glavnog odbora SNS. Upitan o eventualnoj promeni vlasti u Beogradu, Vučić je rekao da kada bude imao nešto novo, to će i saopštiti, i dodao da je Beograd bila jedna od tema koja je pokrenuta i na sednici Glavnog odbora. Na pitanje da li i dalje smatra da Dragan Đilas (Demokratska stranka) treba da ostane gradonačelnih Beograda, Vučić je rekao da nijednog sekunda nije rekao ni da, ni ne. "Nikada to nisam na taj način rekao", naveo je Vučić. On je rekao da SNS poštuje koalicione partnere i da nikome ne preti porukom o tome da će se ići na izbore ako ne bude postignut dogovor o novoj vlasti u pojedinim opštinama, ali da naprednjaci "ne mogu da budu ponižavani, kao što to misle neki u lokalnim samoupravama". "Nikome ne pretimo. Ili ćemo se dogovoriti, ili nije kraj sveta. Za izbore smo spremni uvek, ne mislimo da su oni najvažniji zbog građana u ovom trenutku. Kad bi danas bili izbori mi bismo sami formirali vlast", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track