KURIR SAZNAJE: Mrkonjić na ECMO aparatu, srce i pluća mu stavljeni na odmor POSLEDNJI POKUŠAJ DA MU SPASU ŽIVOT
Foto: Damir Dervišagić

TEŠKA BORBA

KURIR SAZNAJE: Mrkonjić na ECMO aparatu, srce i pluća mu stavljeni na odmor POSLEDNJI POKUŠAJ DA MU SPASU ŽIVOT

Politika -

Čuveni socijalista Milutin Mrkonjić je priključen, kako saznaje Kurir, na ECMO aparat, što je poslednji pokušaj da mu spasu život u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Mrkonjić je intubiran, na respiratoru, u veštačkoj komi, ali kako Kurir saznaje, priključen i na ECMO aparat, kolokvijalno poznat i kao veštačka pluća, pomoću koga se srce i pluća takoreći odmaraju, stavljaju "na odmor" i organizam održava u životu. Takođe, svakodnevno zaseda konzilijum najboljih lekara koji brinu o Mrkonjiću, čije je stanje i dalje izuzetno teško.

A šta je zapravo ECMO (ekstracorporeal membrane oxygenation) iliti ekstrakorporalna membranska oksigenacija. Kurir je prvi pisao o ECMO aparatu, doduše u borbi protiv kovida, kada nam je prof. dr Jovan Matijašević u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pokazao taj aparat i objasnio šta tačno znači ta procedura.

Jovan Matijašević, ECMO
foto: Zorana Jevtić

- Pacijent ima kanilu u femoralnoj veni (vena u butini) i odatle izvlačimo krv, koja ide preko oksigenatora, gde se vrši razmena - ubacije se kiseonik, a izbacije ugljen-dioksid. Druga kanila je u veni jugularis, na vratu, i tuda se ta krv vraća u organizam. Mehaničkom ventilacijom smo došli do maksimalnih parametara i nismo to uspeli. I onda smo, prema određenim indikacijama, uključili ECMO aparat. Ali najpre smo pluća morali da stavimo na rest (odmor) - spustimo parametre da ih ne bismo oštetili. Oko 800 ml krvi je u tom sistemu u trenutku, a u minutu sva krv prode preko aparata. Krv se vrti non-stop, ako stane, koaguliše se i gotovo je. Evo, ovom pacijentu se vrti 15. dan. I kada pluća počnu da dišu, ide tzv. vining (weaning), skidanje s ECMO aparata i potom pacijenta vraćamo na mehaničku ventilaciju. I tek onda dolazi skidanje s respiratora - rekao nam je tada prof. Matijašević i dodao da oni više od dve godine izvode ECMO procedure i da su njima spasavali živote i pre kovida.

Kurir.rs/J.S.S.

Bonus video:

39:22

USIJANJE DANA 16.07.2021. Goran Vesic Milutin Mrkonjic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track