SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanik Milija pitao da li će profesionalni vojnici moći da očekuju sigurnu penziju s beneficirnim stažom
Arhivska fotografija, Foto: Dado Đilas

Poslanici danas razmatraju Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanik Milija pitao da li će profesionalni vojnici moći da očekuju sigurnu penziju s beneficirnim stažom

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Supštine Srbije danas počinju novu sednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je podnela Vlada.

Tim predlogom se, kako je ranije saopštila Vlada Srbije, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su gradjani retko koristili te institute u praksi.

Predložena rešenja omogućiće građjanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

"Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna uskladjivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uredjivanja svih vrsta referenduma predvidjenih Ustavom", saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rešenja predvidjena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz "Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma" iz oktobra 2020. godine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosudju.

Poslanici pitali o vojsci, nasilju u porodici, opoziciji

Poslanici Skupštine Srbije su i ovog četvrtka iskoristili pravo da na početku sednice postavljaju pitanja nadležnima, a teme su bile vojska, nasilje prema ženama, opozicija.

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić- Za našu decu" Milija Miletić pitao je da li će profesionalni vojnici moći da očekuju sigurnu penziju sa beneficirnim stažom, s obzirom na to da neki i decenijama potpisuju ugovor na po tri godine. Miletić je rekao da vojnici koji su svakog trenutka spremni da se bore za zemlju, ne mogu da podignu stambene kredite jer "rade po ugovoru" i nemaju stalni posao.

Poslanica SPS-a Snežana Paunović podsetila je da je danas dan borbe protiv nasilja prema ženama i iznela podatke da svaka treća žena trpi neku vrstu nasilja. "U poslednjih deset godina 340 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri, 22 prošle godine, a 11 žena ubijeno je u prvih šest meseci ove godine" rekla je Paunović. Ona je skrenula pažnju i na poštovanje prava osoba sa invaliditetom i pitala kada se očekuje donošenje zakona o socijalnim preduzećima koja bi zapošljavala ugrožene kategorije stanovništva.

Uglješa Mrdić sa liste "Aleksandar Vučić- Za našu decu" rekao je da su na snazi dve politike - za Srbiju i protiv, pri čemu je protiv "politika Dragana Đilasa i Dragana Šolaka". "Kako reaguju državne institucije na govor mržnje na ulici i poziv na blokadu Srbije i to kad se Vučić bori za Srbiju i sprema se da šalje zvaničnicima pismo o Kurtijevoj izjavi o ujedinjenju sa Albanijom i sastaje se sa Putinom", pitao je Mrdić.

On je ponovio niz optužbi na račun opozicionih lidera i rekao da očekuje reakciju institucija. "Najvažnija je volja naroda a volja narode je politika Aleksandra Vučića", rekao je Mrdić i pozvao gradjane da glasaju u aprilu.

Nakon pitanja, u Skupštini Srbije zakletvu je položila nova narodna poslanica Amela Lukač Zoranić, koja je izabrana sa liste nedavno preminulog poslanika Muamera Zukorlića.

Posle utvrdjivanja dnevnog reda, poslanici će započeti raspravu o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track