06:31

CENA GASA JEDAN OD POKAZATELJA STABILNOSTI ODNOSA SRBIJE I RUSIJE

gasna kriza

PUTIN NAM UŠTEDEO 300 MILIONA EVRA! Srbija pokazuje Evropi da može SAMOSTALNO DA SE RAZVIJA!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali su se u Sočiju gde je dogovoreno da, uprkos nezapamćeoj gasnoj krizi u čitavom svetu, cena gasa za Srbiju ostane nepromenjena, odnosno 270 dolara po 1.000 kubnih metara.

Da li je ovim prevaziđena gasna kriza ili nam je za pola godine pred vratima novi izazov? Da li dobra cena gasa Srbiju čini poželjnom investicionom destinacijom? Kada u našu zemljiu dolazi šef Kremlja Vladimir Putin i šta ta poseta može da donese?

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ovo je iznad svih očekivanja, cena je ostala ista i to u narednih šest meseci, a nakon toga verovatno neće biti toliko veliki raspon u cenama. Praktično, dobili smo nešto što zaista nismo mogli da očekujemo, ovo je za držvau jedna od najboljih vesti, pogotovo sada kada je tolika kriza u svetu. Evropa je prerano počela da se odriče uglja kao energenta - kaže Nebojša Atanacković, stručnjak za energiju.

Na ovaj način uštedelo se 300 miliona evra, a Žarko Obradović naglašava da će ta brojka za većinu ljudi biti enigma, ali ono što je najvažnije jeste da je predsednik građanima omogućio da se građani greju, da poljoprivreda nesmetano radi, te da je uneo jednu sigurnost.

- Ovo je izuzetna stvar za našu državu, ovo je potvrda dobrih odnosa sa Rusijom - kaže Žarko Obradović.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Srbija i Rusija imaju bratske odnose, obe strane su našle nešto što im odgovara u ovim odnosima.

- Nije u pitanju samo gas, već i vojno strateški odnosu su tu. Mi u kontinuitetu imamo odlične odnose sa Rusima - kaže Rade Drobac.

Sada smo nezavisniji što se snabdevanja tiče, a ako je ceo svet opredeljen da koristi ovaj energent, dobro je opredeljenje širiti te mogućnosti, Dobro je da pravimo rezerve gasa, ali ne treba očekivati da će se cena gasa povećati nakon ovih šest meseci naglasio je Atanacković.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Mi ne možemo uticati na cenu gasa, ali na cenu električne energije možemo. Pre svega da je ne izvozimo, već da je čuvamo za sebe - naveo je Atanacković.

Ništa nije slučajno, naveo je Obradović.

- Mi smo doživeli veliki udarac kada je gasovod južni tok prekinut, kada je Brisel naložio Bugarskoj da istupi iz južnog toka, gas je postao predmet geopolitičkih interesa država. To je pitanje i tih geostrateških odnosa, i ja verujem da se mnogima u Evropi neće dopasti to - rekao je Obradović.

Drobac je istakao da mi ne treba da se rukovodimo onome što oni misle. Kada su dobri odnosi između zemalja mnogo se brže dogovaraju neke stvari. Mi ne želimo da poremetimo odnose sa Rusijom. Veoma je važno da se taj odnos sa Rusijom neguje, a održavanje dobrih odnosa sa njima donosi sigurnu budućnost za Srbiju.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Ja ne vidim nijedan problem u odnosu sa Rusijom, sasvim je prirodno da se ovako rešava.

- Srbija postaje nezgodan primer za EU, jer pokazuje da mi možemo za našu zemlju i građane da obezbedimo samostalno sve što je potrebno. U percepciji kad kažete ruski gas u Srbiji, oni to vide kao ruski uticaj, kad kupuje neka evropska zemlja, onda je to normalo - kaže Obradović.

- Svaka od zemalja sa kojima sarađujemo ima svoju vrednost i svoj značaj za našu privredu. Mi smo uvek dužni Rusiji, ali bez nje bismo veoma teško sredili gas. Ova izvesnost sa cenom biće značajna da se u mnogim domenima neće povećati cene - kaže Atanacković.

Drobac je istakao da zapad jedino želi da mi priznamo Kosovo i da se odreknemo Republike Srpske, i zato im smeta odnos Srbije i Rusije.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Izuzetno je važno što se stav Rusije neće promentit u vezi sa Kosovom. Moram da spomenem Kinu koja je istupila sa stavovima o Bosni i Hercegovini, ta podrška je ključna jer nas stalno vraća na rezoluciju 1244, koja je program inegriteta. Kažete dijalog, ima samo albanska strana koja kao malo dete želi sve i svašta, a zapad neće da joj kaže da to ne može tako. Svka ozbiljna država ne gleda dobrim okom na to da se deo teritorije uzme pod bilo kojim izgovorom - naveo je Drobac.

Sva trojica su se istakla da je odlična vest da Putin dolazi u Srbiju, te da bi to bio presedan, jer bi se dvojica čelnika tom prilikom susrela dvadeseti put.

Kurir.rs

Bonus video:

05:37

VUČIĆ U BUDIMPEŠTI ZA KURIR TV NAJAVIO MERE ZA PODSTICAJ RAĐANJA: Dva meseca kasnije donete su važne odluke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track