MINISTAR RASIPNIK: Ratko Dmitrović ne žali narodne pare! Bacio skoro pet miliona na laptopove i štampače!
Foto: Nemanja Nikolić

vOLI DOBRU TEHNIKU

MINISTAR RASIPNIK: Ratko Dmitrović ne žali narodne pare! Bacio skoro pet miliona na laptopove i štampače!

Politika -

Samo za dva računara Ministarstvo za brigu o porodici dalo 421.900 dinara, a svoje zaposlene ministar je častio i sa 10 uređaja koje su građani platili 1,48 miliona dinara. Pazario je i štampač od čak 349.747 dinara

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović očito ne žali pare, ali ne svoje, već narodne, kada je reč o dobroj tehnici!

Tako je njegovo ministarstvo naručilo laptopove vredne čak 215.000 dinara po komadu, te računarsku opremu i materijal teške 3,93 miliona dinara, ali i štampače. Ukupno je izdvojeno čak 4,87 miliona dinara za tehniku (bez PDV)!

I to možda i ne bi bilo toliko čudno i upadljivo da je ovaj ministar, otkad je stupio na dužnost, državni novac trošio i na nešto što je tom resoru neophodno, a ne da je gotovo svaka nabavka za tekuću godinu - računarska oprema. I to kakva!

Usijanje, Ratko Dmitrović
foto: Kurir

Naime, Ministarstvo za brigu o porodici zaključilo je u julu ugovor o kupovini dva laptopa ukupne vrednosti 421.900 dinara. Istog meseca zaključen je ugovor o kupovini računarske opreme i materijala ukupne vrednosti 1,48 miliona dinara, a na osnovu iste stavke zaključen je još jedan ugovor u septembru vredan 2,45 miliona dinara.

Takođe, u septembru je zaključen i ugovor o kupovini uređaja za štampanje vrednih ukupno 164.400 dinara, odnosno 16.400 dinara po komadu, dok je u oktobru zaključen još jedan ugovor, takođe za uređaj za štampanje, vredan 349.747 dinara.

Iako smo ovim povodom kontaktirali i sa ministrom Dmitrovićem, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor od njega.

Dragan Dobrašinović
foto: Beta

Da je u pitanju krajnje neskromno trošenje novca ministarstva, smatra Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.

- Svakako da bi novac trebalo da se troši skromnije. Potrebno je uskladiti predmet nabavke s realnim potrebama ministarstva. Primera radi, laptopove te vrednosti koriste ljudi koji se ozbiljno bave tehnologijom, ali su oni za ovo ministarstvo potpuno suvišni. U redu je da se kupuje kvalitetna oprema, ni najjeftinija ali ni najskuplja, koja će pritom moći da bude duži vremenski period u funkciji, ali ona mora biti u skladu s potrebama, a ne preterana - jasan je Dobrašinović.

Da bi trebalo skromnije trošiti državne novce, smatra i ekonomista Mlađen Kovačević.

- S obzirom na uslove u kojima živimo, imam utisak da mnogi koji donose odluke o takvim stvarima (poput nabavke opreme) misle da nas čeka svetla perspektiva, pa se u skladu s tim i ponašaju, iako je to teško u ovim uslovima pandemije. Sve u svemu, moramo kod takvih kupovina malo više pokazati potrebu da se štedi i ne ići u skupe kupovine, pogotovo što neće efekti biti tako pozitivni - kazao je Kovačević za Kurir.

Da li je ovo neophodno

Kao da drži prodavnicu računara

Jul 2021. Računarska oprema i materijal 1.488.900 10 komada Laptop uređaji 421.900 2 komada

Septembar 2021. Računarska oprema i materijal 2.451.000 16 komada

Uređaji za štampanje 164.400 10 komada Oktobar 2021. Uređaji za štampanje 349.474 1 komad

Ivana Žigić/ Foto/Source:Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track