PETKOVIĆ SA BOCAN HARČENKOM: Direktor Kancelarije za KiM sa ambasadorom Rusije o briselskim pregovorima
Foto: Privatna Arhiva

bratske veze

PETKOVIĆ SA BOCAN HARČENKOM: Direktor Kancelarije za KiM sa ambasadorom Rusije o briselskim pregovorima

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom o briselskim pregovorima Beograda i Prištine.

Petković je rekao da je Priština 16. novembra "ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga" i da "kategoričko odbijanje" prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština "preti da dovede do erozije" Briselskog sporazuma, ali i autoriteta medjunarodne zajednice kao garanta njegove primene, saopštila je Kancelarija.

On je kazao da, zbog opstrukcije Prištine, nije bilo uslova za direktne razgovore dve delegacije, već jedino za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Petković je naveo da je Priština "ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike" i dodao da je to u isto vreme potvrdio i premijer Kosova Aljbin Kurti u Prištini, piše u saopštenju.

Beograd je spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i očekuje da što pre bude zaustavljena "serija opstrukcije pregovora", kazao je Petković.

Naveo je da smatra da je došlo vreme za prestanak tolerancije kršenja postignutih sporazuma i dogovora i "neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od Prištine".

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodeći da će "bratske veze" dva naroda i "odnos suštinskog razumevanja i poverenja" i dalje biti temelj "izvanrednih odnosa" dve države, dodaje se.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja