KRIKOV JEFTINI URADAK: Kako samozvani istraživački medij krši novinarske standarde da bi VODIO PRLJAVU POLITIČKU KAMPANJU
Foto: Screenshot

Lažni profesionalci opet napali Vučićevu porodicu

KRIKOV JEFTINI URADAK: Kako samozvani istraživački medij krši novinarske standarde da bi VODIO PRLJAVU POLITIČKU KAMPANJU

Politika -

Odluka uredništva KRIK-a da bez ikakvih kredibilnih dokaza i sa dva meseca zakašnjenja prenese tekst italijanskog lista "La Repubblica", u kome se iznose paušalne i ničim potkrepljene optužbe na račun Danila Vučića, sina predsednika Republike Srbije, primer je politički motivisane prljave kampanje i kršenja standarda novinarske profesije. I ne bi bio problem da je to uradio neki tabloid koji svoju egzistenciju ostvaruje na tržištu, u surovoj trci za prodajom što većih tiraža. Ovde je, međutim, reč o neprofitnom mediju koji svoju egzistenciju zasniva na predstavljanju sebe kao profesionalnog, etičkog, nezavisnog i objektivnog.

Da u praksi KRIK neretko radi sve suprotno od onoga kakvim sebe predstavlja inostranim donatorima i svojim čitaocima, dokaz je i ničim izazvani, a još manje dokazani napad na sina predsednika Srbije. Pod maskom prenošenja izvoda iz inostrane štampe, jedan potpuno nekredibilan i tabloidan uradak italijanske "La Repubblice" iskorišćen je kao prilika za politički motivisan napad na unapred odabranu metu.

Kvazidokazi i recikliranje

Samo tako može da se objasni odluka KRIK-a da na svom sajtu prenese tekst u kome je Danilo Vučić optužen da je "menadžer trenutno jednog od najtraženijih mladih fudbalera Dušana Vlahovića". Iako u članku italijanskog lista najstariji sin predsednika Srbije nije optužen za nezakonite radnje, političke implikacije prenošenja ovakvih optužbi zahtevale su ipak poštovanje najviših profesionalnih standarda koji su u ovom slučaju u potpunosti pogaženi. Iako se u izvornom tekstu ne navodi ni jedan jedini dokaz, pa čak ni bilo kakav imenovani izvor za iznete tvrdnje, već se paušalno iznose pretpostavke da se "među agentima koji su zaduženi za Vlahovića, odnedavno spominje i Danilo Vučić" te da je "uticajan u agenciji, a osim toga i dobar prijatelj sa mladim fudbalerom", KRIK je ovo smatrao dovoljnim razlogom da u svoj istraživački "uradak" uvrsti i ovaj članak.

Proveravajući istinitost ovih navoda, novinari KRIK-a su mogli da vide da iz Fiorentine nisu zvanično potvrdili da je u pregovorima kao agent učestvovao i mladi Vučić, a i Vlahovićev zvanični agent Darko Ristić za ovaj medij je jasno precizirao da su navodi italijanske štampe neistiniti. Demanti je došao i od strane savetnice za medije predsednika Vučića Suzane Vasiljević.

Svesni da je ova ipak priča na nivou čaršijskih kafanskih abrova, u KRIK-u su pokušali da tekst upotpune kvazidokazima u vidu fotografije koja pokazuje da su Vučić junior i zvanični agent fudbalera Vlahovića poznanici i prijatelji, te tvrdnje da je "poznato da je Danilo čest posetilac utakmica i navijač". A onda se prešlo na recikliranje ranije plasiranih KRIK-ovih priča o huliganima sa kojima se najstariji sin predsednika Srbije navodno druži. Dakle, po istom onom obrascu po kome je Danilo dovođen u vezu sa kriminalnim navijačkim grupama samo zato što se pojavljivao na utakmicama i pratio mečeve reprezentacije i svog omiljenog kluba!

Grupa za pritisak

Pored fingiranja dokaza i kreiranja lažnog konteksta koji bi trebalo da zameni nedostatak ozbiljnih izvora i dokaza, o stvarnoj nameri prenošenja ovog teksta možda najbolje govori i činjenica da je on prenet gotovo dva meseca nakon što je izvorno objavljen u Italiji. Da su postojali makar i najmanji dokazi za iznete tvrdnje, KRIK je za ta dva meseca mogao da ih pronađe, ili da čitavu ovu priču odbaci kao lažnu. Ovako, očigledno je da je bitan bio samo tajming da se pojačaju kampanja i napadi na aktuelne vlasti u Srbiji sa jasnom političkim motivima naspram javnog interesa koji bi istraživački i profesionalni mediji trebalo da slede u svom radu.

I po izboru tema i po metodologiji rada, KRIK već duži niz godina pokazuje da nije istraživački medij, već grupa za pritisak. Posebno je ironično to što se u izradi tekstova koje objavljuje taj sajt drastično krše profesionalni standardi, dok sama organizacija godišnje prima stotine hiljada dolara pomoći iz inostranstva predstavljajući sebe kao primer nezavisnog i profesionalnog novinarstva. Slučaj prenošenja neproverenog teksta iz inostranstva čija je meta sin predsednika Srbije samo je poslednji u nizu primera licemerja i neprofesionalizma KRIK-a i sa tom organizacijom umreženih medija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track