ALBANSKI PROFESOR OŠTRO KRITIKOVAO SVOJU LAŽNU DRŽAVU: Čitav pravni sistem na Kosovu je neodgovoran i neefikasan!
Foto: Shutterstock

Profesor Ustavnog prava i poznavalac političkih prilika Mazljum Baraljiu

ALBANSKI PROFESOR OŠTRO KRITIKOVAO SVOJU LAŽNU DRŽAVU: Čitav pravni sistem na Kosovu je neodgovoran i neefikasan!

Politika -

On smatra da je to slučaj i sa odlukom kojom se utvrđuje da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje i šume

Profesor Ustavnog prava i poznavalac političkih prilika na Kosovu i Metohiji Mazljum Baraljiu ocenjuje da pravosudni sistem na Kosovu, uključujući i Ustavni sud Kosova, ne funkcionišu kako treba i dodaje da se odluke često donose pod pritiskom ili zbog nekih interesa.

On smatra da je to slučaj i sa odlukom kojom se utvrđuje da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje i šume.

Za Barljiua su sporne i druge odluke Ustavnog suda jer smatra da su sudije uglavnom imenovane politički.

“Taj sud, nažalost kao i drugi redovni sudovi u ovoj zemlji nisu se pokazali kao efikasni, dosledni i odgovorni. Mnogo odluka iz tog Ustavnog suda su bile diskutabilne, bilo je dosta reči o tome da su bile neprencipijalne i neodgovarajuće po određenim procenama javnog mnjenja, tako da i ova odluka je takve prirode, očigledna je umešanost mnogo elemenata”, rekao je Baraljiu.

Baraljiu kaže da je odluka Ustavnog suda oko manastira Visoki Dečani osetljiva i delikatna jer se radi o imovini Srpske pravoslavne crkve, ali dodaje da je kosovskom pravosuđu neophodna provera sudija i tužilaca, kako bi sudovi imali kredibilitet odnosno da sve slučajeve rešavaju isključivo u skladu sa zakonom i na ravnopravan način.

Inače, Ustavni sud Kosova je krajem septembra doneo "Rešenje o neizvršenju presude", u kome konstatuje da njegova odluka iz 2016. nije izvršena.

Ustavni sud u ovom rešenju navodi da nema nadležnost za procenu odgovornosti za neizvršenje odluke Suda od odgovornih organa, ali da takva procena pripada državnom tužiocu, u skladu sa Krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Komentarišući stalne pozive Međunarodne zajednice da se odluka Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani ispoštuje, Baraljiu kaže da sve strane moraju biti objektivne i korektne, te da ambasadori moraju da reaguju u svim slučajevima, a ne selektivno.

“Pravni sistem u ovoj zemlji i vladavina prava nisu na odgovorajućem nivou. Međunarodna zajednica i kosovske institucije treba to da isprave, u tom smislu treba uticati na neselektivno delovanje. Više puta su zemlje Kvinte reagovale selektivno, iako ima puno toga što ne valja i što se ne radi adekvatno. Ima svakodnevnih slučajeva kada se prava građana ne ostvaruju, u redovnom pravnom sistemu i ovom drugom - ustavnom. U tom sklopu, svaki slučaj treba sagledati pravno i politički, a ne selektivno”, istakao je Baraljiu.

Kurir.rs/Kosovo-online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track