HAOS SVE IZVESNIJI: Aktivistkinje Lila revolucije spremile farbu za automobile, a demonstranti i dalje pozivaju na blokadu
Foto: Fonet/Velimir Ilić

mir nam je najpotrebniji

HAOS SVE IZVESNIJI: Aktivistkinje Lila revolucije spremile farbu za automobile, a demonstranti i dalje pozivaju na blokadu

Politika -

Haos na sutrašnjem skupu inicijative "Kreni-promeni", tokom koje je najavljena blokada auto-puteva širom Srbije, sve je izvesniji. Organizatori ne odustaju od protesta, ali od akcije ne odustaju ni protivnici.

Imajući u vidu da je prošle subote bilo čak i fizičkih obračuna, opravdan je strah da i sutra može doći do nereda. Pa čak i ozbiljnijeg nego prošlog vikenda. Zato je vreme da se još jednom apeluje na uzdržanost svih od teških reči i fizičkih sukoba - kako pristalica blokada, tako i onih koji su protiv istih.

Lila revolucija
foto: društvene mreže

Udruženje "Lila revolucija" ponovo najavljuje da će farbom obeležavati sva kola koja budu učestvovala u blokadi. "Lila revolucija" je danas pozvala građanke Srbije da sutra od 13 časova, obučene u ljubičastu garderobu, "naoružane" kanticama ljubičaste boje, izađu na puteve i mostove i obeleže sve automobile koji učestvuju u blokadama i maltretiranju građana Srbije!

- Naoružajte se osmehom, strpljenjem i lila farbom! Tufnicama protiv bahatih batinaša i onih koji blokiraju puteve - piše u pismu ženske NVO "Lila revolucija". One su podelile i oznake koje će biti korišćene na društvenim mrežama za poziv građankama.

Ako se uzme u obzir da su mere namenjene onima koji su prošle nedelje pokazali da su spremni na fizičke obračune, a da "Kreni-promeni" ne odustaje od blokada puteva, jasno je da može doći i do odmazde.

Doprinos opštim tenzijama dao je i Autonomni ženski centar, koji je upozorio da je nedopustivo i apsurdno da se građani pozivaju na obračun jednih sa drugima, a još više nedopustivo da se to čini preuzimanjem termina "Lila revolucija" i ljubičaste boje koji su simbol ženskog pokreta i organizovanja. Oni su u saopštenju osudli aktivistkinje "Lila revolucije", ali ne i one koji su blokirali puteve i učestvovali u nasilju na ulicama.

- U trenutku kada se na svim kontinentima, u većini država sveta, brojnim aktivnostima obeležava 30 godina globalne kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", u Srbiji se posrestvom medija građanstvo poziva da bacanjem kanti ljubičaste boje zaustavi blokadu saobraćaja najavljenu u okviru subotnjeg protesta građana nezadovoljnih stanjem u zemlji po različitim pitanjima. Podsećamo da je ljubičasta boja simbol feminističkog pokreta i da je istorijski povezana sa naporima i delovanjem pokreta za oslobođenje žena i zalaganja za ženska prava - navode iz Autonomnog ženskog centra, ali bez apela da se odustane i od blokade puteva.

Protest, protesti, Lila revolucija, blokada
foto: Fonet/Velimir Ilić, Društvene Mreže

Treba napomenuti da niko nije protiv mirnih, demokratskih skupova, ali je nedopustiv svaki pokušaj manjine da teroriše većinu. Nijedan miran skup nije sporan sve dok ne ugrožava slobodu drugih građana.

Kurir.rs

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track