08:25

NEĆE BITI RATA, ALI ĆE POKUŠATI DA NAS DESTABILIZUJU! Dačić i Jovanović: Zapadu je najbitnije da SRBIJA BUDE POD NJIHOVIM UTICAJEM

interes velikih sila

NEĆE BITI RATA, ALI ĆE POKUŠATI DA NAS DESTABILIZUJU! Dačić i Jovanović: Zapadu je najbitnije da SRBIJA BUDE POD NJIHOVIM UTICAJEM

Politika -

Zapadni Balkan dobio je još jednog specijalnog izaslanika - ser Stjuarta Piča, kog šalje premijer Velike Britanije Boris Džonson. Njegovo angažovanje dolazi u trenutku kada Sjedinjene Američke Države imaju svog izaslanika Gabrijela Eskobara, a Evropska unija Miroslava Lajčaka. Šta je razlog što se i Velika Britanija aktivno uključuje u naš region i to nakon Bregzita? Šta će britanski izaslanik tačno da radi? Da li je ovo hladni sukob velikih sila preko našeg terena?

O ovoj temi u "Usijanju" govorili su predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić i bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- U našoj bližoj i daljoj prošlosti bilo je raznih ljudi koji su nosili odgovornost za naš region. Ja uvek kažem da to nisu baš neki specijalni ljudi, kad su se zapali nas. Mi volimo da bodrimo sebe, a ovo sada pokazuje zainteresovanost velikih sila za Balkan. Velika Britanija dugo nije bila zainteresovana za Balkan, a mi možemo da vidimo da smo imali puno kontroveza u odnosu sa nama. Ti specijalni izaslanici koji dolaze biće isključivo na strani svojih država iz kojih dolaze. Mi ne treba unapred da ih etiketiramo, treba sa svima njima da se upoznama, iako neke od njih već znamo. Brine me da li njihova želja da se ponovo vrate ovde da bi se zakomplokovala situacija ili da postoji nešto drugo - kaže Ivica Dačić.

Jovanović je naglasio da zapad iskače iz Dejtonskog sporazuma, kao i da im je najvažnije da Srbija bude pod njihovim uticajem.

- Sada je zapad spreman da se obračuna sa svojim rivalima, Kinom i Rusijom i ovde žele da učvrste svoj odnos. Smetnja da Balkan integrišu u evroatlansku situaciju, a glavni problem predstavljaju Srbija, Kosovo i Bosna. Oni su odlučili da ubrzaju stvari ovde. Već su počeli da iskaču iz Dejtonskog sporazuma sa tvrdom politikom u Bosni. Zapadni faktori su zamislili Dejtonski sporazum kao privremeni način da se zaustavi rat u Bosni, a sada će doći do promena. Oni tolerišu prištinsku vlast. Njima je najvažnije da Srbija bude pod njihovim uticajem. Kontraproduktivno bi bilo da vrše pritisak na Srbiju - kaže nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Predsednik Narodne skupštine Srbije istakao je da mi treba da se borimo za svoju nezavisnost.

- Hladnim ratom je slušena koncepcija podele sveta koja je bila još iz Jalte. Jugoslavija je bila podeljena na pedeset-pedeset. Rusija je htela sebi da obezbedi tampon zonu da bi obezbedila sebi sigurnost ako dolaze napadi sa zapada. Zapad nas gleda kao na malu Rusiju, a vezuju nas za Kinu. To sve nije tačno. Mi se borimo za sebe i svoju nezavisnost. Mislim da je teško da će se dozvoliti ponovni ratni sukobi u ovom području. Činjenica je da će oni želeti da Srbija padne pod uticaj zapada. Mi sada, kad podvučemo crtu, više zemalja nije priznalo Kosovo, nego što jeste. Sada u generalnoj skupštini UN imaju manje nego što je polovina. Nemaju dovoljan broj glasova. Mi smo u 90-im godinama mnoge stvari koje su se dešavali u UN bez veta naših velikih prijatelja. Sada je već jasno da se ne može ništa uraditi bez saglasnosti Srbije - naveo je predsednik Narodne skupštine Srbije.

Jovanović je istakao da je Britanija bila prisutna i na vidljiv i na nevidljiv način na ovim prostorima.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Britanija je počela da vodi jednu politiku opstrukcije jačanja ruskog uticaja na našem pojasu, bojeći se da Rusija ne dođe do Sredozemnog mora. Ovde se smatraju najboljim poznavaocima balkanskih prilika, a sada je angažovana da se u jednom relativno kraćem periodu dobiju neki dobici za Zapad. Britanija je sada velika sila srednjeg reda i sve zavisi od Amerike, sa kojom se zbližila. Ona nema tu moć koju je nekada imala, oni su uvek gledali da štite svoje vojnike, a da se za njih bore tuđi vojnici. Uvek je Britanija bila prisutna na ovim prostorima na vidljiv i nevidljiv način - kaže Jovanović.

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić naglasio je da je teško naći veliku silu koja je imala pozitivne težnje za naš narod.

- Ovde imate jednu situaciju da smo mi tražili da se prebaci pitanje Kosova iz UN u Brisel. SAD je sa strane davao određenu političku podršku tom dijalogu. I Rusi su dali svoju spremnost da učestvuju u tom dijalogu. Ono što može da nas raduje i da nas plaši je to što je neko ipak zainteresovan za nas. Može da nas brine to što se ne pojavljuju neki novi ljudi, već stari koji mogu doći sa nekom starom politikom, koja je davno izgubila smisao ovde na Balkanu - istakao je predsednik Narodne skupštine.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

Jovanović je naglasio da je ono što je bilo prikrivano u dejtonu bilo je rezervno rešenje, a to je da se pređe na jedno mirno demoliranje Bosne i Hercegovine.

I Jovanović i Dačić su se složili da nema bojazni od toga da će na našim prostorima biti oružanih sukoba.

- Treba biti pragmatičan, što mi Srbi nismo. Sećam se jednom prilikom da kada se raspadala Jugoslavija, bilo je ispod časti da istina ne treba da se reklamira. A ovi drugi su sve to radili. Oni su od laži napravili istinu. Amerika je najpraktičnija od svih sila. Njih interesuje opstanag Dejtonskog sporazuma i vojske da se ne bi iskoristila za raspad. Ostalo ih ništa ne zanima - kaže Ivica Dačić i dodaje da je siguran da do rata neće doći.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Nama je veoma neophodna stabilnost u regionu i stabilnost u zemlji i svako ko radi protiv toga, radi protiv stabilnosti - naglasio je Ivica Dačić.

I bivši diplomata Jovanović je naglasio da o ratu nema reči, ali da će biti težnje da se iskoristi srpska situacij zauzetosti sa izborima i da će se veštački dodavati politička nestabilnost i u regionu i u zemlji.

Kurir.rs

Bonus video:

00:34

DAČIĆ ODGOVORIO: Da li je ugrožena koalcija SPS-SNS-JS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track