SPECIJALNI AGENT FBI ZA KURIR: Kriminalci neprekidno menjaju način rada! Ide im u korist i slaba saradnja između država regiona
Foto: Privatna Arhiva

ekskluzivno

SPECIJALNI AGENT FBI ZA KURIR: Kriminalci neprekidno menjaju način rada! Ide im u korist i slaba saradnja između država regiona

Politika -

Organizovani kriminal shvatamo veoma ozbiljno, nastavljamo saradnju s našim srpskim partnerima u njegovom suzbijanju u ovom regionu, kaže Kenet Brajan, specijalni agent FBI za Srbiju, Crnu Goru i BiH i šef kancelarije FBI za te tri zemlje

Američki Federalni istražni biro (FBI) redovno se usaglašava sa svojim partnerima u Srbiji u odnosu na širok spektar krivičnih dela koja prelaze državne granice - od krijumčarenja droge i trgovine ljudima do organizovanog kriminala, korupcije i sajber-kriminala. Kriminalci neprekidno prilagođavaju svoj način rada, tako da je posebno važno da organi gonjenja međusobno sarađuju na zaštiti naših građana od ovih opasnosti, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Kurir Kenet Brajan, ataše za pravne poslove i specijalni agent FBI za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

FBI je, inače, kancelariju u Beogradu otvorio 2019. godine i ona je, osim za Srbiju, zadužena i za Crnu Goru i BiH. Ovo je prvi put da Kenet Brajan, šef te kancelarije, govori za srpske medije.

Koliko je FBI zadovoljan saradnjom sa Srbijom? Koliko vam je srpska policija pouzdan partner?

- Kancelarija atašea za pravne poslove FBI je otvorena 2019. u Beogradu sa željom da se unapredi partnerska saradnja sa sudskim, policijskim i bezbednosnim organima Srbije. Od tada je FBI učvrstio te odnose i nastaviće da radi na ovom važnom poslu, jer smo obostrano posvećeni borbi za pravdu i bezbednost naših građana.

Zadužen za Srbiju, Crnu Goru i BiH: Kenet Brajan
Zadužen za Srbiju, Crnu Goru i BiH: Kenet Brajanfoto: Privatna Arhiva

Šta su za FBI najveći bezbednosni izazovi na zapadnom Balkanu?

- FBI se redovno usaglašava sa svojim partnerima u Srbiji u odnosu na širok spektar krivičnih dela koja prelaze državne granice, od krijumčarenja droge i trgovine ljudima do organizovanog kriminala, korupcije i sajber-kriminala. Kriminalci neprekidno prilagođavaju svoj način rada, tako da je posebno važno da organi gonjenja međusobno sarađuju na zaštiti naših građana od ovih opasnosti. FBI aktivno podstiče svoje partnere u regionu da u najvećoj mogućoj meri koordiniraju istrage i aktivnosti na sprovođenju zakona.

Kada je reč o trgovini drogom i oružjem, gde je tu Balkan?

- Događaji iz devedesetih su zemljama zapadnog Balkana ostavili u nasleđe manjak poverenja i saradnje u borbi protiv postojećih pretnji u čitavom regionu. Strategija krijumčara je da koriste upravo tu nedovoljnu koordinaciju između saveznika. Tamo gde susedne zemlje i partneri tesno sarađuju u suzbijanju ovakvih krivičnih dela, možemo dati efikasan odgovor na te opasnosti.

Dobro poznaje region: Kenet Brajan
Dobro poznaje region: Kenet Brajanfoto: Kurir

Jedna od najvećih akcija srpske policije tokom ove godine u našoj zemlji bilo je hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka, koja je, pored ostalog, osumnjičena za surove likvidacije. Kako biste ocenili tu akciju? Pominjano je učešće FBI, pa je to potom demantovano...

- Ne možemo da komentarišemo ovaj slučaj, ali možemo reći da organizovani kriminal shvatamo veoma ozbiljno i da ćemo nastaviti saradnju sa našim srpskim partnerima u njegovom suzbijanju u ovom regionu.

Kako vidite delovanje kavačkog i škaljarskog klana, dva najjača crnogorska klana? Sukobi ta dva klana imaju velike razmere, sve se to preliva i na druge države regiona...

- Ne možemo komentarisati nijednu grupu ponaosob, ali možemo da kažemo da organizovani kriminal nije specifičnost bilo koje zemlje posebno, odnosno da su kriminalci u stanju da destabilizuju čitave regije i vlade. Oni otimaju od građana i privrede, ubijaju ljude i služe se pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem da osujete sprovođenje pravde i uspore privredni razvoj u celini. Otkrivanje i zaustavljanje organizovanih kriminalnih bandi u žiži je delovanja FBI u ovom regionu.

0193817308, FBI
foto: Profimedia

Kako gledate na sve češću upotrebu aplikacije Skaj, koja omogućava zaštićenu komunikaciju, pa je veoma popularna među kriminalcima? Koliko ta aplikacija otežava istragu? I da li korišćenje Skaja možda treba sankcionisati?

- FBI je svestan izazova koji nove tehnologije predstavljaju organima gonjenja svuda u svetu. Kriminalci su veoma inventivni u pronalaženju novih načina za kršenje zakona. Da bi se uspešno suprotstavio sve savršenijim sredstvima koja nam prete, FBI će nastaviti da sarađuje sa svojim partnerima ne bi li garantovao najbolju moguću zaštitu od kriminala građanima naših zemalja.

Koliko su u svetu čvrste veze kriminala i politike?

- FBI ima misiju da štiti ustav Sjedinjenih Država i američki narod. Ta misija se odražava na sve što radimo, pa i na snažne veze sa međunarodnim partnerima, koje stvaramo i negujemo iz dana u dan. Takvu odgovornost i partnerstva shvatamo veoma ozbiljno i nećemo nikada posustati u svojoj posvećenosti tim trajnim vrednostima.

(Boban Karović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track