05:45

Predrag Savić i Miljkan Karličić o Zakonu o eksproprijaciji

usijanje

SUDBINA ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI: Da li će povlačenje zakona stopirati proteste i blokade?

Politika -

Vlada Srbije donela je pre samo nekoliko sati odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je inače Skupštini na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa meštanima sela Gornja Nedeljica.

Kakva je sudbina Zakona o eksproprijaciji? Da li će biti promenjene problematične stavke? Da li će ove promene zaustaviti proteste i blokade?

Na sva ova pitanja odgovor su dali advokat Predrag Savić i predsednik Nadzornog odbora Direkcije za građevinsko zemljište Miljkan Karličić.

- Jedna od primedbi bila je nedostatak javne rasprave. Cela procedura normi mora da se sprovede na efikasniji način kako se ne bi dolazilo u ovakve situacije - rekao je advokat Savić gostujući u emisiji Usijanje na Kurir televiziji.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Ovo je dobra vest, vraćanje predloženog zakona. Nedostaci su u vidu donošenja odluke bez javne rasprave. Srbija je demokratsko društvo i građani su imali što šta da kažu. Ekstremno kratki rokovi su dati vezano za eksproprijaciju, 5 dana je kratak rok za oduzimanje imovine. Ovaj zakon je predviđao i oduzimanje legalizovane ali i nelegalizovane imovine - kaže Karličić.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- U principu pobrojane su sve slabe strane ovog zakona. Moraćemo u obzir uzeti imovinu kakvu predviđa Evropska konvencija, a ona kaže da se posebna pažnja mora paziti na zakonitost eksproprijacije. Predsednik je postupio dobro, zaštitio je interes naroda. Predlagači ovog zakona su to aljkavo odradili - rekao je Savić.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

- Predlagač zakona nije dobro uradio posao. Slažem se sa kolegom Savićem, trebala se uključiti i jedna radna grupa pored javne rasprave. Gajim veliki optimizam da će se to i desiti nakon predsednikovog poteza. Sada imamo mogućnost da unapredimo rešenja. Ovde nema mesta politici, ovo je čisto pitanje prava - kaže Karličić.

Advokat Savić smatra da treba bar 6-12 meseci za sprovođenje eksproprijacije.

- Postoje neki razumni rokovi, ali ne smemo insistirati da se eksproprijacija sprovede za 15 dana. Pa ne mogu se ni dokumenta skupiti za 15 dana. Za to treba bar 6-12 meseci - kaže Savić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

09:25

PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRAĆA NACIJI: Vratio sam Narodnoj skupštini na razmatranje Zakon o eksproprijaciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track