SKUPŠTINA SRBIJE: Izglasane izmene Zakona o referendumu, na snagu stupaju odmah
Foto: Zorana Jevtić

narodna skupština srbije

SKUPŠTINA SRBIJE: Izglasane izmene Zakona o referendumu, na snagu stupaju odmah

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije izglasala je izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje predviđaju ukidanje naknada za overu potpisa građana, uvode mogućnost da u izbornim komisijama sede i predstavnici predlagača referenduma, a ne samo stranaka, kao i da se glasanje o istom pitanju ne može ponoviti u naredne četiri godine.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri, što znači da se za njegovu primenu ne mora čekati rok od osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Praktično, čim bude objavljen, on će stupiti na snagu, najverovatnije već od subote.

"Za" je glasalo 193.

Podsetimo, poslanici skupštine Srbije završili su danas raspravu o izmenama zakona o referendumu, a u njoj su učestvovala samo dva poslanika.

Pošto se niko od ovlašćenih predstavnika i od predlagača nije javio za reč, prvi se obratio samostalni poslanik Vladan Glišić koji je rekao da izmene zakona o referendumu i povlačenje zakona o eksproprijaciji nisu poraz SNS-a i Aleksandra Vučića, ali na neki način jesu poraz poslaničke grupe naprednjaka.

Glišić je podsetio da je bio protiv ovih zakona, a da je mnogo toga lošeg o zakonima saznao, kako je rekao, baš od kolega iz Srpske napredne stranke. Glišić je pohvalio poslanike Đorđa Komlenskog koji je u raspravi o zakonu imao neke predloge koji nisu prihvaćeni, i Bratislava Jugovića koji je javno rekao da je protiv Rio Tinta.

On je poručio naprednjacima da manje poštuju partijsku disciplinu, a da više rade u interesu građana. Glišiću je odgovorio šef skupštinskih naprednjaka Aleksandar Martinović iako su se, kako je naveo "na kolegijumu dogovorili da se niko ne javlja za reč i da će trpeti kritike svog predsednika".

Martinović je rekao da se Glišić setio da ne treba da postoji partijska disciplina kad je ušao u parlament, te da bi bilo moralno da na izbore "izadje sa svojom listom".

Martinović se u nastavku govora osvrnuo na sled dogadjaja posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, govorio o mitingu radikala posle hapšenja Radovana Karadžića, smrti Ranka Panića. On je rekao da danas nad "porazom Aleksandra Vučića trijumfuju Đilas, Jeremić, Savo Manojlović i hrvatski mediji".

Martinović je više puta ponovio da Vučić nije poslao vodene topove i žandarmeriju na narod, ali je zato otišao u Gornje Nedeljice sam, iako je, kako je dodao, trebalo sa njim da bude i neko iz vlade.

Nakon toga Ivica Dačić zaključio je načelni pretres i zakazao glasanje za 13 časova.

Skupština Srbije danas o izmenama zakona o referendumu i narodnoj inicijativi

Poslanici Skupštine Srbije razmotriće danas, na predlog Vlade, izmene i dopune zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Prethodno je Vlada Srbije saopštila da se izmene odnose na članove koji se tiču overe potpisa, predstavnika ovlašćenog predlagača u organu za sprovodjenje referenduma i roka za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu izmena ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovodjenje referenduma. Prema predloženim izmenama, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine a ni Skupština Srbije neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrdjena na referendumu u naredne četiri godine.

Poslanici su 25. novembra usvojili izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se, kako je ranije obrazloženo, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su gradjani retko koristili te institute u praksi.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

02:39

SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA SVETLI U NOVAKOVU ČAST: Ovako se prestonica Srbije klanja Đokoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track