ANA BRNABIĆ PORUČILA SA FORUMA U MOSKVI: Srbija će nastaviti da razvija ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa Rusijom
Foto: Kurir

susret sa Mihailom Mišustinom

ANA BRNABIĆ PORUČILA SA FORUMA U MOSKVI: Srbija će nastaviti da razvija ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa Rusijom

Politika -

Premijerka Ana Brnabić učestvovala je u Moskvi na Međunarodnom izvoznom forumu „Proizvedeno u Rusiji“, gde je izjavila da je Vlada Srbije odredila tri ključna razvojna prioriteta do 2030. godine i naglasila da partnerstvo sa Rusijom predstavlja snažan oslonac u formiranju razvojne agende Srbije.

Brnabić je posle sastanka sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, sa kojim je razgovarala na marginama Međunarodnog izvoznog foruma, rekla da je ekonomska i politička saradnja Srbije i Rusije izuzetno dobra. Ona je najavila da će do kraja godine biti potpisan Sporazum o strateškioj saradnji dve zemlje do 2026.godine.

- Srbija će nastaviti da razvija i unapređuje ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa Rusijom, poručila je danas u Moskvi premijerka Ana Brnabić i istakla da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da ih ne narušava to što je Srbija na evropskom putu.

Predsednica vlade je izrazila zahvalnost zbog dogovora o ceni gasa koji su postigli predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, naglasivši da produženje sporazuma na šest meseci Srbiji donosi bezbednost i stabilnost tokom najtežih zimskih meseci. "Spremni smo da pružimo podršku predsedniku Vučiću u daljim pregovorima o postizanju dugoročnog sporazuma između Srbije i Rusije", rekla je Brnabić novinarima iz Srbije. Navela je da je sa ruskim kolegom razgovarala o projektima u energetici i gasnoj infrastrukturi i podsetila da je od 1.januara ove godine, Srbija postala tranzitna zemlja zahvaljujući, kako kaže, naporima koje je država učinila u 2020.godini na izgradnji gasovod. "Postali smo tranzitna zemlja što daje dodatnu stabilnost i bezbednost, ali i dodatne prihode u budžet Srbije", kazala je Brnabić.

Naglasila je da će biti nastavljena gasifikacija Srbije, kao i da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma sa Gasprom Njeftom o preuzimanju pančevačke Petrohemije što je, kako je istakla, važno za dodatnu stabilnost i poslovanje te kompanije. Premijerka je kazala da je razgovarano i o inftrastrukturnim projektima i izrazila zahvalnost na profesionalizmu ruske kompanije RŽD na izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, dodajući da će u saradnji sa ruskim partnerima biti realizovan projekat Beogradski dijametar. "Skrenula sam pažnju na važnost toga da rusko tržište ostane otvoreno za naše poljoprivredne proizvode, za voće, povrće, meso...", rekla je premijerka.

Navela je da je sa ruskim premijerom razgovarano i o budućoj saradnji u oblasti naprednih tehnologija, biomedicine, veštačke inteligencije što je, kako je istakla, Srbiji strateški fokus razvoja do 2030.godine, a u čemu je, kaže, Rusija izuzetno jaka. "Ako tu uspemo, da uspostavimo važnu saradnju to će značiti da Srbija napreduje mnogo brže i mnogo bolje, a nama je svaki dan važan da nadoknadimo propušteno tokom 90-ih i u prvoj deceniji 21.veka", rekla je Brnabić.

Premijerka je prenela da je Mišustin izrazio zahvalnist na principijelnoj poziciji Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, kao i da je potvrdila da će Srbija nastaviti da sprovodi tu politiku. "Srbija neće podleći bilo kakvim pritiscima u tom smislu i ne dolazi u obzir da proterujemo ruske diplomate. To je u suprotnosti sa svakim atomom naše spoljne politike. Mi ćemo gledati da u skladu sa najboljin interesima Srbija nastavi da jača i razvija saradnju sa Ruskom Federacijom", naglasila je premijerka, dodajući da je pozvala Mišustina da poseti Srbiju. Brnabić je istakla da je za Srbiju velika čast što je ove godine zemlja partner najvećeg izvoznog foruma u Rusiji, kao i što je imala priliku da na današnjem plenarnom zasedanju govori posle uvodnog obraćanja premijera Mišustina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track