03:10

ŠTA ĆE BITI SA OBAVEZNIM SLUŽENJEM VOJNOG ROKA? Stručnjak objasnio šta je važno za namensku proizvodnju

srpsko naoružanje

ŠTA ĆE BITI SA OBAVEZNIM SLUŽENJEM VOJNOG ROKA? Stručnjaci o domaćoj namenskoj industriji

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu istakao je da je Vojska Srbije garant stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Vlade Radulović, vojni analitičar kaže da se Vojska Jugoslavija ne može porediti sa armijama nastalim nakon toga.

"Ne možete porediti oružane snage od 2011. i one bliže današnjem danu jer postoje različiti elementi. Ako posmatramo samo tehniku, mogu se složiti da je 2016. ključna, odnosno prelomna za nabavku ratne tehnike i godine pre toga, suštinski veće i značajnije nabavke nismo imali. Uniforme, zaštitna-balistička oprema, projekti.. rast iz budžeta je diktirao nabavku sredstava i ratne tehnike", objasnio je Radulović.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora JP "Jugoimport SDPR" navodi da je Nora koju su razvili posle 2000. godine.

"Nora je razvijena 2005. godine, izvozili smo za Keniju, Bangladeš, Mjanmar... Ušli smo u globalne igrače i konkurentni smo na tržištu. Nora je učestvovala na tenderu za američku vojsku, to vam govori o kvalitetu i efikasnosti i izdvaja nas kao globalnog igrača", rekao je Lijaković.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Kada se srpsko naoružanje uporedi sa bivšim zemljama Jugoslavije, Radulović

"Kažu da smo najveći na Balkanu, ali to nije tačno. Ne možemo se meriti sa Grčkom, Rumunijom i Mađarskom. Kada pokušate da sve bivše republike stavite na jedno mesto, nema dileme - Srbija i Hrvatska su najveće i po ljudstvu najbrojnije i imaju najbrojnije oružane snage u ovom trenutku", naglasio je analitičar i dodao da je priča oko kupovine Rafala, niko ne zna koliko će biti konačna cifra.

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

"Ne bi me iznenadilo da za par meseci bude i dve milijarde. Postoji ozbiljan skepticizam da neće dobiti to što traže. Imamo i kopnenu vojsku, imamo sreću da imamo savršenu borbenu industriju i matricu da ključne sisteme nabavljamo od proverenih sistema, imamo naše gotove proizvode i trudimo se da ciklus završimo kod nas, a Hrvatska je na led stavila kompletnu kopnenu vojsku i mornaricu", rekao je Radulović.

04:32

SRPSKO NAORUŽANJE U REGIONU: Evo kako je pozicionirana snaga Vojske Srbije

Lijaković kaže da proizvode vozila Lazar i Miloš.

"Svaka zemlja koja ulaže u oružane snage, istovremeno gubi ekonomsku moć. Dobro je da uložimo u sopstvene kapacitete namenske industrije, izvozom se opet puni budžet i vraća se u zemlju. Kod tih vozila je dobro da su proizvod naše pameti, izabrali smo zapadne, najbolje na tržištu komponente, imaju veliku pokretljivost, nezavisno oslanjanje i snažno naoružanje sa prevozom boraca i osmatranja bojišta", rekao je pomoćnik direktora JP "Jugoimport SDPR".

Usijanje
foto: Printscreen/Kurir TV

Da li je izazov za Srbiju da ostane vojnoneutralna, analitičar kaže da je naša odluka na ispitu.

"Moj stav je da kako vreme odmiče, bićemo na sve većem izazovu. Mislim na rukovodstvo države. Zapadne zemlje imaju različite interese, prema tome, kada stavite sve to na papir i kao najviši proklamovani stav ulazak u EU, morate voditi računa i balansirati", naglasio je sagovornik Usijanja.

Činjenica je da se naoružavate za ne daj Bože, ali i samoodrživ sistem.

"Problemi na KiM, RS, okruženje NATO, o svemu tome treba razmišljati. Savremeno bojište diktira koliko je čega potrebno ", podvukao je Radulović.

Povodom obaveznog služenja vojnog roka, Lijaković sa stanovišta industrije i opremanja vojske kaže da vojnici treba da se obuči za služenje modernog naoružanja.

"Novi vojnici će biti obrazovani, potreban je moderan kadar koji namenska industrija ostavlja u zemlji", naveo je Lijaković.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

10:43

ŠTA SE KRIJE IZA NAMERE SAD DA ALBANIJI DA 12 MILIJARDI DOLARA?! Ako dođe do destabilizacije i rata na našim prostorima, biće u NJIHOJ režiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track