PREMIJERKA SA VISOKIM ZVANIČNIKOM VATIKANA: Odnosi zasnovani na uzajamnom uvažavanju i poštovanju
Ilustracija, Foto: Beta Slobodan Miljević

diplomatija

PREMIJERKA SA VISOKIM ZVANIČNIKOM VATIKANA: Odnosi zasnovani na uzajamnom uvažavanju i poštovanju

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Beogradu sa visokim zvaničnikom Rimokatoličke crkve Vinćencom Paljom (Vincenzo Paglia) o odnosima Srbije i Vatikana i unapređenju saradnje.

Palja, predsednik Papske akademije za život i veliki kancelar Papskog teološkog instituta za brak i porodične nauke "Jovan Pavle Drugi", rekao je da je Vatikan opredeljen za unapređenje odnosa sa Beogradom, saopštila je Vlada Srbija.

On je kazao da veze Italije i Zapadnog Balkana traju vekovima, da su izgrađene na poštovanju i uvažavanju, i da Vatikan pruža podršku regionu u što boljem povezivanju, poštujući tradiciju i različitosti, navodi se u saopštenju.

Dodao je, kako se navodi, da će crkvena Zajednica Svetog Egidija (Comunita di Sant'Egidio) nastaviti da podržava regionalni razvoj i stabilnost, uz insistiranje na međuverskom dijalogu.

Brnabić je rekla da su odnosi Srbije i Vatikana bez otvorenih pitanja, stabilni i da ih karakteriše uzajamno uvažavanje i poštovanje, navodi se.

Ona je, kako se navodi, "posebno zahvalila" na podršci Vatikana stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i iskazanom interesovanju za aktuelne prilike u regionu.

Brnabić je zahvalila i za "principijelnu poziciju" Vatikana po pitanju Kosova i Metohije, navodeći da je ona utemeljena na poštovanju međunarodnog prava.

Navela je da je jedan od osnovnih prioriteta Srbije stabilan i dobro povezan region, ocenivši da je inicijativa Otvoreni Balkan najbolji put do njegove stabilnosti, piše u saopštenju.

Palja je rekao da su dijalog, saradnja i osnaživanje veza u regionu jedini put ka miru i stabilnosti i dodao, kako se navodi, da Vatikan podržava te napore i Srbiju, za koju je kazao da predstavlja stožer Zapadnog Balkana.

On je ocenio da je evropska perspektiva važna i za Srbiju i za čitav region i izrazio uverenje da će proces integracija biti ubrzan u budućnosti.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

03:01

Ana Brnabić ugostila predsednika Gane Nana Akufo-Adea i predsednika Vlade Alžira Ajmena Benabderahmana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track