POČELO SNIMANJE DOKUMENTARCA O DOKTORU ZORANU STANKOVIĆU: Čovek koji je svedočio o užasima rata!
Foto: Dragana Udovičić

Snima se

POČELO SNIMANJE DOKUMENTARCA O DOKTORU ZORANU STANKOVIĆU: Čovek koji je svedočio o užasima rata!

Politika -

Ovo je film o čoveku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čoveku koji je časno radio svoj posao

Prvi kadrovi dugometražnog dokumentarnog filma "Svjedok" snimljeni su u Beogradu.

Dokumentarac je prvobitno bio zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima prof. dr specijaliste sudske medicine Zorana Stankovića koja se tiču njegovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine za vreme ratnih dešavanja. Nažalost, prof. dr Stanković je iznenada preminuo neposredno pred početak snimanja filma.

Zoran Stanković
foto: Dragana Udovičić

Posle njegove smrti film menja svoju formu, ali ne i suštinu. Ogoljenu i surovu istinu ratnog užasa, prikazanu kroz istorijski i biografski portret prof. dr Stankovića.

Scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić, a film se realizuje u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Prema rečima režisera, ovo je film o čoveku koji se igrom sudbine našao u vihoru ratnih dešavanja, čoveku koji je radeći časno svoj posao, na sebe i kroz sebe preuzeo svedočanstvo o užasima rata, ali isto tako ovaj je film dužna nacionalna počast istorijskom delu i veličini prof. dr Stankovića.

Gornja Jošanica, ratni zločin, pokolj nad Srbima
foto: Screenshot

Kroz poziv specijaliste sudske medicine u toku ratnih sukoba, prof. dr Stanković je svedočio o destrukciji ljudskog bića, o užasima individualne patnje, o posledicama raspada jedne zemlje i stradanju jednog naroda.

Zoran Stanković
foto: Marina Lopičić

Prof. dr Zoran Stanković bio je taj koji je iz krvi i blata ovdašnjih grobnica izvlačio i identifikovao najmilije porodica, ne pitajući za veru i naciju, omogućavajući um da ih uz sav bol i patnju dostojanstveno sahrane.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 5.000 stradalih žrtava, jedina je osoba koja je na ovakav način svedočila o razmerama stradanja i užasima ratnih dešavanja. Biografija i autoritet svetskih razmera prof. dr Stankovića pozicioniraju kao jednog od najvažnijih hroničara ratnih zbivanja. Ujedno, ovo je istorijski presek koji će kroz filmski izraz objediniti mapu stradanja srpskog naroda.

Odmor, Ratni Zločin, Logor Lora, Akcija Oluja
foto: Sh

Samo na teritoriji Bosne i Hercegovine radio je ekshumacije i obdukcije na više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravica, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

Uz arhivski materijal i arhivska svedočanstva prof. dr Zorana Stankovića, te svedočenja preživelih članova porodica žrtava, u filmu će učestvovati članovi njegove najuže porodice, članovi njegovog obdukcionog tima, novinari, snimatelji, te ostali akteri koji na najverodostojniji način mogu da svedoče o njegovoj istorijskoj ulozi.

Denis Bojić
foto: Privatna Arhiva

Režiser Bojić zahvalio je porodici prof. dr Stankovića što je podržala i nastavila realizaciju filma, te Radio-televiziji Republike Srpske i Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji su u punom kapacitetu stali iza jednog ovakvog istorijskog projekta. Snimanje filma planirano je na više područja i lokacija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji i Holandiji.

Filmsku ekipu čine direktor fotografije Dejan Račić, snimatelj Saša Vrućinić, montažer Ognjen Bogdanović, snimatelj tona Željko Kalamanda, asistent snimatelja Milorad Rajlić, grafički dizajner Ognjen Radumilo, dizajner tona Vladimir Vladetić, producent Filip Mlađenović, te scenarista i režiser Denis Bojić, prenosi RTRS.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track