HOLBRUKOV ULTIMATUM MILOŠEVIĆU! Slobin telohranitelj OTKRIO: Dozvolićete NATO baze i prodaćete nam firme ILI ĆEMO VAS UNIŠTITI!
Foto: Youtube Printscreen

IZA KULISA

HOLBRUKOV ULTIMATUM MILOŠEVIĆU! Slobin telohranitelj OTKRIO: Dozvolićete NATO baze i prodaćete nam firme ILI ĆEMO VAS UNIŠTITI!

Politika -

Goran Pajić, bivši telohranitelj nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, gostujući na TV Hepi ispričao je šokantne detalje o susretima Miloševića sa bivšim američkim diplomatom Ričardom Holbrukom i tadašnjim mirovnim posrednikom za Balkan, lordom Dejvidom Ovenom koji su se dešavali uoči velikih istorijskih pregovora u Dejtonu i Rambujeu.

Pajić otkriva da je Hobruk 1996. tražio sastanak sa Miloševićem u četiri oka, a koji se održao u Predsedništvu na Andrićevom vencu.

- Od Miloševića je tada zahtevao da bude kooperativniji prema američkoj politici i da počne da sarađuje sa njima. Milošević se u tom trenutku nasmejao i rekao mu - "Gospodine Hobruk, vi znate moj stav, ja sam više za nezavisnost i autonomnost". Holbruk je Miloševiću na to zapretio da ako ne bude hteo da sarađuje sa njima da će mu sve račune u inostranstvu blokirati. Predsednik se tada nasmejao i kazao mu - "Nema potrebe da blokirate, sve što nađete na tim računima slobodno uzmite". Holbruk se na to samo kiselo nasmejao, posle čega su nastavili o nečemu drugom da pričaju - kaže Pajić

Goran Pajić opisao dramatična dešavanja
Goran Pajić opisao dramatična dešavanjafoto: Printscreen/Happy

On dodaje da je Holbruk imao više sastanaka sa Miloševićem, a da je posebno neprijatan bio kada je došao u Srbiju pred pregovore u Rambujeu.

- Holbruk je tražio da se ponovo sastane sa predsednikom nasamo. Ovaj put sastanak je bio u Belom dvoru. Mi smo stajali ispred vrata zajedno sa sekretaricom i slušali šta se dešava unutra. Holbruk je u jednom trenutku rekao - "Gospodine Miloševiću, vi suverenitet vaše zemlje morate da predate nama, da dozvolite da otvorimo NATO baze gde mi hoćemo i da prodate sve vaše uspešne firme po ceni po kojoj se mi dogovorimo, a vi za uzvrat možete da vladate koliko hoćete, mi ćemo vam u tome pomoći". Milošević se tada naljutio i ponovio Holbruku svoj stav o nezavisnosti i kazao mu - "Dok sam ja predsednik neću dozvoliti da moje zemlja bude kolonija. Ako je već došlo do toga raspisaću referendum i građani će reći svoje mišljenje o tome." Pajić kaže da kada je Holbruk video da njegova ucena ne prolazi da je onda zapretio Miloševiću rečenicom "Ako ne budete uradili kao što vam tražimo mi ćemo vas uništiti."

- Milošević je tada ustao i rekao mu da je sastanak završen i prvi je krenuo da izlazi iz prostorije. Kada je posle tog sastanaka predsednik seo u kola sa nama kratko je rekao - "Ne mogu da verujem da je došao u moju zemlju da mi preti." - otkrio je Pajić.

Dejtonski sporazum
Dejtonski sporazumfoto: Printskrin

Bivši Miloševićev telohranitelj je kazao i da je lord Oven dva meseca pre Dejtona na sastanku u Srbiji rekao Miloševiću da mu se divi.

Goran Pajić
foto: Printscreen

- Sastanak je bio u Dobanovcima. Po završetku sastanka predsednik i gosti ustaju i kreću da izlaze iz objekta, ja izlazim prvi, a onda su izašli Sajrus Vens i lord Oven, a zatim i Milošević. Dejvid lord Oven se tad okreće i pruža ruku predsedniku i obraća mu se lično - "Gospodine Miloševiću, bez obzira na politiku moje vlade koju ja moram da sprovodim, ja moram da izrazim divljenje vašoj borbi za sve Srbe na prostoru bivše SFRJ, vidim da ste vi dostojan politički protivnik i vidim ka čemu stremite u narednom periodu". To je bila priprema pred Dejtonski sporazum - kaže Pajić.

(Kurir.rs/Happy TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track