10:24

SVE JE JASNO! Obradović otkrio sve o otvaranju novih poglavlja POSEBNA PAŽNJA NA JEDNOJ TEMI

novi korak ka EU

BEZBEDNI SMO SAMO ONOLIKO KOLIKO SMO AUTONOMNI! Obradović otkrio sve o otvaranju novih poglavlja POSEBNA PAŽNJA NA JEDNOJ TEMI

Politika -

Klaster četiri obuhvata četiri poglavlja: Transportna politika, Energetika, Trans-evropske mreže i Životna sredina i klimatske promene.

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoren je Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

- Samo za životnu sredinu Evropska unija je donirala 400.000.000 evra, za energetiku više od 835.000.000, a za saobraćaj više od 400.000.000 - kaže za Kurir televiziju Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

evropa
foto: Kurir Televizija

Klaster četiri - Zelena agenda i održiva povezanost - obuhvata inače četiri poglavlja: 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

- Otvaranje poglavlja je dobar politički signal i to pogotovo u ovako osetljivim temama kao što su energetika i ekologija - kaže Obradović.

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 od ukupno 35 poglavlja, a dva poglavlja su privremeno zatvorena.

Kada se radi o snabdevanju gasom, ali i drugim energentima, Obradović kaže da je najbitnija diverzifikacija.

- Bezbedni ste samo onoliko koliko ste autonomni u odnosu na snabdevanje. Važno je da se radi o diverzifikaciji raznih snabdevača - dodao je Obradović za televiziju Kurir.

Podsetimo, odluka o otvaranju Klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Kurir.rs

Bonus video:

10:58

GRAĐANI ĆE OSETITI POSLEDICE VELIKE GASNE KRIZE: Evropa na kolenima zbog nestašice energenata, ali Srbija može i da profitira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track