SVI RATNI ZLOČINCI OSTAJU U HAGU: Specijalni sud nije pustio nijednog teroristu sa Kosova i Metohije na uslovnu slobodu!
Zlikovci... Tači, Krasnići i Veselji, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, EPA/Armando BABANI, Profimedia

NE VERUJU Kosovskoj policiji

SVI RATNI ZLOČINCI OSTAJU U HAGU: Specijalni sud nije pustio nijednog teroristu sa Kosova i Metohije na uslovnu slobodu!

Politika -

Tačijev advokat insistirao da se o svemu ovome razgovara na javnoj raspravi

Odbrana ratnog zločinca Hašima Tačija zatražila je javnu raspravu kako bi se razjasnili razlozi pritvora Tačija i drugih bivših terorističkih lidera terorističke organizacije tzv. "ovk" Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Gregori Kiho, glavni advokat u timu zločinca Hašima Tačija, rekao je da je tužilaštvo davalo "maskirane" komentare pozivajući se na poverljivost i navodeći da se kosovskoj policiji ne može verovati vezano za garancije da će četvorica optuženih poštovati uslove koje je postavio sud za puštanje u kućni pritvor, prenosi Kosovo pres.

Advokat Kiho je na konferenciji o napretku slučaja koja se održava u Specijalizovanim većima u Hagu rekao da bi rezerve Tužilaštva prema kosovskoj policiji trebalo da budu saslušane u javnoj raspravi.

"Ovaj postupak bi trebalo da se reši na otvorenoj sednici, u otvorenoj raspravi ovde u sudu kako bi se čule koje su rezerve koje Tužilaštvo ima prema kosovskoj policiji, stoga tražimo javnu raspravu da se razjasne razlozi zašto se ova gospoda drže u zatvoru, dok godinu dana čekaju suđenje, mogu se vratiti svojim kućama i poštovati postavljene uslove. Ne nastavljajte sa ovim maskiranim komentarima Tužilaštva o poverljivosti ili o tome da se kosovskoj policiji ne može verovati", poručila je Tačijeva odbrana.

Kiho je insistirao da se o svemu ovome razgovara na javnoj raspravi.

"Ne tražim od vas da menjate naredbu koju ste izdali, ali vas molim da razgovarate o daljim uputstvima. Nijedan Albanac sa Kosova nije pušten iz ovog suda, iz prethodnog suda su pušteni i Srbi i Albanci, ali u ovom sudu ne", rekao je advokat Kiho.

Kiho kaže da bi se putem javne rasprave pretpretresni sudija mogao uveriti da li postoje zaštitne mere koje će obezbediti da će Tači i drugi poštovati uslove koje je on postavio i da će se pojaviti pred sudom čim im bude naređeno.

Konferenciji o toku predmeta prisustvovao je i specijalni tužilac Džek Smit, dok su optuženi ročište pratili putem video linka iz pritvorskog centra.

Ratni zločinci i teroristi Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kransići nalaze se u pritvoru od novembra 2020. godine.

Optužnica protiv njih za ratne zločine potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, dok su se u prvim pojavljivanjima u Specijalizovanim većima u Hagu izjasnili kao nevini.

Specijalni sud u Hagu produžio je danas pritvor Tačiju, a njegova odbrana je najavila žalbu na tu odluku sudije za prethodni postupak.

Kurir.rs/Kosovo-online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track