HIT ODGOVOR ČELNIKA ALEKSINCA KOJI JE UZEO PARE ZA SIROTINJU: Zaposleni moraju da kupuju preparate za jačanje imuniteta!
Foto: Facebook

IZGOVOR IM JE KORONA

HIT ODGOVOR ČELNIKA ALEKSINCA KOJI JE UZEO PARE ZA SIROTINJU: Zaposleni moraju da kupuju preparate za jačanje imuniteta!

Politika -

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, koji je sebi, predsedniku Skupštine Nenadu Stankoviću i ostalim najbližim saradnicima i zaposlenim u opštinskoj upravi pred novogodišnje praznike isplatio po 47.000 i 53.000 dinara na ime "solidarne pomoći", za Kurir kaže da se osnov za isplatu ovog vida pomoći pored pravnog, nalazi i u poboljšanju zdravlja zaposlenih. On ističe da je veliki broj zaposlenih u Opštini Aleksinac, ali i članova njihovih porodica bio zaražen virusom korona zbog čega su im neophodni preparati za poboljšanje imuniteta koji "ozbiljno podižu i utiču na troškove života zaposlenih".

- Isplata solidarne pomoći zaposlenima, propisana je Zakonom o radu, Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinici lokalne samouprave kao i Kolektivnom ugovoru za zaposlene u Opštinskoj upravi opštine Aleksinac i Pravobranilaštvu opštine Aleksinac. Pored pravnog osnova isplate ovog vida solidarne pomoći, osnov se nalazi i u poboljšanju zdravlja zaposlenih koje je bilo u riziku nastalom usled ugroženosti epidemijom korona virusa (COVID-19), ali taj rizik postoji i za ubuduće - objašnjava Radičević dodajući da je od oktobora 2020. godine do novembra 2021. godine kod 51 zaposlenog potvrđen slučaj COVID-19, a veliki je broj zaposlenih čiji su članovi porodice bili zaraženi ovim virusom.

- Opšte je poznata činjenica da se preventivno, a i u mesecima nakon infekcije, moraju uzimati preparati za jačanje imuniteta i održavanja zdravlja koji ozbiljno podižu i utiču na troškove života zaposlenih, jer ih koristi cela porodica, te je iz ovog razloga opravdana isplata solidarne pomoći. Takođe Vas obaveštavamo da od ukupnog broja zaposlenih -110, više od polovine, tačnije 63 zaposlena prima neto zaradu nižu od 50.000,00 dinara. Čak 40 zaposlenih prima minimalnu zaradu i mora se imati u vidu da su koeficijenti za zaposlene u opštinama niži u odnosu na zaposlene u gradskim upravama - naglašava Radičević, podvlačeći da je netačan podatak da je za isplatu solidarne pomoći isplaćeno 25 miliona dinara.

- Nije tačan podatak da je za isplatu solidarne pomoći isplaćeno 25 miliona dinara, već 6,5 miliona dinara. Isplata solidarne pomoći jeste isplaćena sa ekonomske klasifikacije „socijalna davanja zaposlenima"( isplata otpremnina, pomoć u slučaju smrti, lečenje zaposlenih i članova porodica, rođenje deteta itd.) ali ta klasifikacija ne podrazumeva socijalnu pomoć u smislu Zakona o socijalnoj zaštiti - zaključuje Radičević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track