REZOLUCIJA EP JE IZVRTANJE REALNOSTI: Kramonova tvrdi da je Srbija "zarobljena država"
Foto: AP

Novi dokument

REZOLUCIJA EP JE IZVRTANJE REALNOSTI: Kramonova tvrdi da je Srbija "zarobljena država"

Politika -

Rezolucija o Srbiji, koju su pre dva dana usvojili poslanici Evropskog parlamenta, a u kojoj se, pored ostalog, kritikuje rad kineskih investitora u našoj zemlji, izražava zabrinutost zbog nasilja nad „mirnim ekološkim demonstrantima“, kao i zbog srozavanja medijskih sloboda, primer je licemerja i izvrtanja realnosti, ocenjuju predstavnici vlasti i analitičari.

Uz to, simptomatično je da je najglasnija kada je reč o ovoj rezoluciji evroposlanica Viola fon Kramon, inače poznata albanska lobistkinja, koja je otišla toliko daleko da je tvrdila da „nije novost to da je Srbija zarobljena država“.

Ana Brnabić
foto: Profimedia

Odgovor na poglavlja

Komentarišući pomenutu rezoluciju, premijerka Ana Brnabić je rekla da je to u stvari odgovor hrvatskih evroparlamentaraca i Viole fon Kramon na otvorena četiri pregovaračka poglavlja, tj. klaster 4, jer sa tim ne mogu da se pomire.

- Rezoluciju je pisao neko iz Beograda. Tako izgleda, jer je poenta tog dokumenta politikantstvo kroz pljuvanje Srbije i bez problema da se u tome pokaže licemerje - istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je 11 od 12 hrvatskih evroparlamentaraca glasalo za rezoluciju.

Rezolucija EP
foto: AP

- Oni nama sole pamet zbog murala Ratku Mladiću, a ne pominju skupove podrške i veličanje svojih osuđenika - naglasila je premijerka i pokazala fotografije sa skupa i obeležja haškom osuđeniku Slobodanu Praljku na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Premijerka se osvrnula i na navode u rezoluciji da je policija bila brutalna prema mirnim demonstrantima.

- Policije nije bilo na blokadi saobraćaja međunarodnih puteva u Srbiji, dok su policije nekih zemalja EU oštro reagovale na slične demonstracije u tim državama - istakla je Brnabićeva, podvlačeći da se u rezoluciji ne pominje ništa od jezivih izjava u medijima koje su upućene predstavnicima vlasti u Srbiji.

Ambasadorka Kine Čen Bo ocenila je da je rezolucija u delu o kineskim preduzećima u Srbiji neosnovana i da na osnovu lažnih informacija diskredituje kineska preduzeća i kinesko-srpsku saradnju.

- To je tipična politička manipulacija, koja na osnovu lažnih informacija i predrasuda, neutemeljenim i zlonamernim klevetanjem diskredituje kineska preduzeća i kinesko-srpsku saradnju - rekla je ambasadorka Čen Bo, komentarišući navodnu zabrinutost evroparlamentaraca zbog stanja ljudskih prava vijetnamskih radnika u kineskoj fabrici „Linglong“ u Zrenjaninu.

Emanuel Žiofre

Volimo Srbiju, želimo je u EU

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da EU nakon otvaranja klastera 4 sa radošću čeka dalji napredak Srbije u reformama, posebno u oblasti pravosuđa. Kaže i da očekuje da će referendum zakazan za 16. januar dodatno utabati stazu reformi i pravosudni sistem učiniti nezavisnijim i efikasnijim.

- Volimo Srbiju, želimo da ona postane deo naše porodice. Svesni smo njene lepote, jakih strana i potencijala da radimo zajedno kako bismo se suočili sa izazovima i opasnostima - rekao je on.

Tendenciozno

Analitičar Stevica Deđanski kaže da rezolucija EP izvrće realnost.

- Ovom rezolucijom Zapad pokušava da nam kaže da ne treba da se razvijamo. Kada oni privlače kineski kapital, onda je to u redu, ali kada to rade male zemlje poput Srbije, onda im to smeta - ističe Deđanski, dodajući da je ceo izveštaj tendenciozan i da ne odslikava pravo stanje stvari.

B. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track