MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE JASAN: Orban udara veto na sankcije Dodiku!
Foto: Printscreen Facebook/Szijjártó Péter

prvi digao glas

MAĐARSKI ŠEF DIPLOMATIJE JASAN: Orban udara veto na sankcije Dodiku!

Politika -

Mađarska će staviti veto ukoliko EU predloži sankcije za člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ponovio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Kako je istakao, Budimpešta smatra da uvođenje sankcija na Zapadnom Balkanu nije ispravno.

- Što se tiče uvođenja mogućih sankcija Dodiku, želim jasno da kažem koji je stav Mađarske. Ukoliko se Dodiku uvode neke sankcije mi ćemo staviti veto, jer smatramo da uvođenje sankcija na Zapadnom Balkanu nije dobar korak i da bi bilo mnogo uputnije da ti koji prete vođama Srba u BiH sednu lično sa njima, pre nego što podnesu predlog o sankcijama - rekao je šef mađarske diplomatije.

Peter Sijarto, Sijarto, 4 jun 2019
foto: Marina Lopičić

Kako je kazao, EU o pitanjima Zapadnog Balkana treba sa razgovara sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

- I zato, bolje je da svako ko preti sankcijama ode u Banjaluku ili Sarajevo i da sedne da se konsultuje sa onima na koje se to odnosi - konstatovao je Sijarto.

Politički analitičar Anđelko Kozomara ističe da je Sijarto prvi koji je javno rekao da neće podržati sankcije koje traži nova nemačka ministarka inostranih poslova.

Milorad Dodik
foto: Youtube prtscr / RTRS

- Treba podsetiti i da je prilikom sastanka koji je Dodik organizovao pre mesec dana u istočnom Sarajevu sa stranim ambasadorima kako bi ih informisao o namerama Republike Srpske da vrati oduzete nadležnostui, došlo 11 ambasadora EU i da se već tada spekulisalo da su oni tiho na strani te Dodikove ideje i da neće podržati eventualne sankcije. Takođe su se u razgovoru s njim izjasnili pozitivno i slovenački premijer Janez Janša i hrvatski predsednik Zoran Milanović - naveo je Kozomara za Kurir.

Naglasio je da nema sumnje da Dodik u ovu neočekivano veliku akciju vraćanja oduzetih nadležnosti nije ušao bez konsultacija na nekim važnim mestima

- Ono što je u ovoj poruci značajno je i da Sijarto savetuje da se nemačka ministarka prethodno sretne sa Dodikom i čuje njegov stav po ovom pitanju jer znamo da prema Srbima uopšte Zapad već 30 godina unazad primenjuje sankcije i kazne a da ne čuju prethodno i drugu stranu - zaključio je on.

I. Ž. / Foto/Source:Printscreen Facebook/Szijjártó Péter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja