SRBIJA U FOKUSU BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Posle izaslanika, Amerika nam šalje i pravnog savetnika!
Foto: Profimedia

POLITIKA

SRBIJA U FOKUSU BAJDENOVE ADMINISTRACIJE: Posle izaslanika, Amerika nam šalje i pravnog savetnika!

Politika -

Amerika nam naredne godine šalje pravnog savetnika da "reši" korupciju, pranje novca, organizovani kriminal i trgovinu ljudima u regionu. Domaći stručnjaci ovo ocenjuju kao pozitivno, imajući u vidu da je, kako ukazuju, njegova uloga samo savetodavna. Kako je najavljeno iz Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku u inostranim tužilaštvima pri američkom Ministarstvu pravde, oni će imenovati stalnog pravnog savetnika za zapadni Balkan, čiji će zadatak biti da pruža tehničku pomoć u sprovođenju zakona. On će biti fokusiran na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima, a podrazumevaće tehničku pomoć, mentorstvo i savete o istrazi, krivičnom gonjenju i odlučivanju u slučajevima. Takođe će davati savete o postojećim zakonima ili predlozima zakona, a sarađivaće i sa drugim savetnicima imenovanim u raznim balkanskim zemljama, kao i sa osobljem američkih ambasada u tim zemljama.

Sedište savetnika biće u Zagrebu, a baviće se i Srbijom, Albanijom, BiH, Hrvatskom, tzv. republikom Kosovo, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. On bi trebalo da počne sa radom aprila 2022, sa mandatom od 14 meseci.

usijanje dana, Toma Fila
foto: Kurir

Advokat Toma Fila za Kurir ocenjuje da je ovo dobra stvar koja eventualno može da pomogne našoj državu u ovoj borbi, a nikako da oteža.

- Za borbu protiv korupcije i kriminala je ceo svet zainteresovan, jer se to svih i tiče. Tako se, recimo, može videti da, kada se god otkrije neki veliki tovar kokaina, da su u njegovom lociranju i presretanju učestvovali i DEA i CIA.... - ukazuje Fila.

On smatra da SAD nameravaju da obrate veću pažnju na zapadni Balkan jer nije svugde na toj teritoriji dovoljno razvijena borba protiv organizovanog kriminala.

- Pritom, pravni savetnik koga postavljaju, kao što mu i ime kaže, može samo da savetuje, ne i da naređuje, te će nivo saradnje zavisiti isključivo od raspoloženja vlada naših zemalja - rekao je Fila.

I. Ž./ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja