HRVATSKI GENERAL PUŠTEN IZ HAGA: Milivoj Petković na prevremenoj slobodi, već stigao u Split
Foto: Profimedia

posle dve trećine odlužene kazne

HRVATSKI GENERAL PUŠTEN IZ HAGA: Milivoj Petković na prevremenoj slobodi, već stigao u Split

Politika -

Predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus pustio je na prevremenu, uslovnu slobodu hrvatskog generala Milivoja Petkovića nakon što je izdržao dve trećine izrečene kazne.

On je pre četiri godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Muslimanima u Herceg Bosni tokom 1993. i 19994. godine, a iza rešetaka je proveo 14 godina, prenose Novosti.

Petković je juče stigao avionom u Zagreb iz Belgije gde je poslednjih godinu dana bio u zatvoru, a onda se uputio u Split gde ga je čekala porodica i gde će ubuduće i živeti. U obrazloženju svoje odluke Ađijus je naveo da je uveren da je Petković dostigao dovoljan nivo rehabilitacije i da mu se može verovati da će se uspešno i mirno reintegrisati u društvo.

- Treba istaći da je Petković javno prihvatio svoju ličnu odgovornost za zločine za koje je osuđen, da je pokazao jasne znake kritičke refleksije i da je izrazio kajanje za koje smatram da je iskreno - napisao je u odluci Ađijus. - Dobro se ponašao u zatvoru. Nije uočena nikakva zabrinutost da bi na slobodi mogao da bude u kontaktu sa svedocima tužilaštva, a Hrvatska je pokazala svoju spremnost i sposobnost da prati sve uslove koje nameće Mehanizam.

Petkoviću je Ađijus, kao uslov da ranije bude pušten iz zatvora, nametnuo ista ograničenja kao nedavno i srpskom policijskom generalu Sretenu Lukiću. Tako Petković do oktobra 2027. godine, kada mu ističe kazna, neće smeti da u medijima i društvenim mrežama komentariše svoj i druge sudske postupke u Hagu ili zločine koji su se desili u Jugoslaviji, ne sme da negira zločine, niti da veliča haške osuđenike. Ne sme da se bavi politikom, a za putovanja van Hrvatske moraće da dobije Ađijusovo odobrenje.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja