SRBIJA JEDINA U REGIONU IMA OVO NAORUŽANJE: Kornet je najsavremeniji protivoklopni sistem, probija zidove bunkera od tri metra
Foto: Printscreen YT

značajno pojačanje

SRBIJA JEDINA U REGIONU IMA OVO NAORUŽANJE: Kornet je najsavremeniji protivoklopni sistem, probija zidove bunkera od tri metra

Politika -

"Kornet" je, inače, poznat i kao "ubica tenkova". U svetu važi za najbolje protivoklopne rakete

Protivoklopne rakete "kornet", ruske proizvodnje, stigle su u Srbiju ovih dana. Reč je o jednom od najsavremenijih protivoklopnih sistema naoružanja, a naša država jedina ga poseduje u regionu. Ovo je, slažu se bezbednosni stručnjaci, izuzetno pojačanje za kopnenu vojsku Srbije.

"Kornet" je, inače, poznat i kao "ubica tenkova". U svetu važi za najbolje protivoklopne rakete.

Isporuku ovog naoružanja najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju krajem novembra.

Kornet
foto: Printscreen YT

Koliko je značajno za našu zemlju što poseduje ovaj sistem naoružanja, za Kurir ocenjuje vojni analitičar Vlade Radulović.

- Za nas je ovaj segment borbe izuzetno značajan i dragocen, jer smo se do sada bazirali mahom na starom sovjetskom konceptu žično vođenih Maljutki i novijim, domaćim modernizacijama tog projektila. U ovom trenutku Srbija je u regionu jedini korisnik ovog sistema, dok druge zemlje takođe imaju savremene protivoklopne sisteme, ali mahom izraelske proizvodnje - istakao je Radulović.

Vlade Radulović
foto: Kurir televizija

Radulović navodi da je reč o savremenom prenosnom protivoklopnom sistemu koji može da dejstvuje po oklopnim ciljevima neprijatelja na daljinama do čak i 10 kilometara, zavisno od verzije sistema.

- Projektili mogu posedovati različite bojeve glave, uključujući i tandem kumulativnu, ali i termibaričnu, što obezbeđuje uspešno dejstvo i probojnost 1.200 milimetara homogenog čelika nakon eksplozivno-reaktivnog oklopa, odnosno dejstvo po neprijateljskim fortifikacijama i bunkerima zidova debljine nešto veće od tri metra - navodi Radulović.

Dodaje da se ovaj sistem takođe može instalirati i na vozila, kao što je u Rusiji slučaj sa votilom Tigr-M, dok ga na zemlji opslužuju dva člana.

Karakteristike

Gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas

- Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "Kornet" ne može da uništi

- Napravljen je tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj

- Probojnost betona je tri do tri i po metra

- Može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu

- Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma

- Ugrađivan je na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma

- Postoji i samohodni lanser "korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa

(Kurir.rs/I.Ž.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track