VAŽAN RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Paić: Srbija među retkim zemljama koje mogu građanima da garantuju stabilno snabdevanje gasom
Foto: AP/Yuri Kochetkov/Pool Photo

više nego važno pitanje

VAŽAN RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA Paić: Srbija među retkim zemljama koje mogu građanima da garantuju stabilno snabdevanje gasom

Politika -

U momentu dok je skoro cela Evropa u skoro vanrednom stanju zbog energetske krize, Srbija svojim građanima i privredi može da obezbedi stabilno snabdevanje gasom zahvaljujući izuzetnim odnosima sa Rusijom, ocena je stručnjaka nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin obećao danas srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću neometanu isporuku tog energenta.

Predsednik Putin je, naime, u telefonskom razgovoru predsedniku Vučiću danas pružio uveravanja da će se Rusija držati dogovorenog i da će Srbija ove zime da ima dovoljne količine gasa, te su dvojica državnika razgovarali o aranžmanu koji nam obezbeđuje dodatne količine gasa.

Bivši ambasador Milisav Paić istakao je za Kurir značaj ovog aranžmana sa Rusijom.

Milisav Paić, Usijanje dana
foto: Kurir

- To je, pre svega, odraz visokog stepena poverenja između dve zemlje i nivoa međusobnih odnosa koji imaju strateški karakter. Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja je dosledna svojoj politici neutralnosti i nije uvodila bilo kakve sankcije prema Ruisji. To je za Ruse izuzetno važno u ovom momentu kad je Rusija izložena velikim pritiscima od strane Zapada zbog Ukrajine. Tako da uzajamno razumevanje i podrška u svakom slučaju imaju ozbiljnog uticaja i na rusku energetsku politiku prema našoj zemlji. Zato je Srbija praktično jedna od retkih zemalja koja u ovom trenutku može da garantuje stabilno snabdevanje gasom svojim građanima i privredi - ocenio je Paić.

Kurir.rs/ FotoAP/Yuri Kochetkov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track