01:30

Šljivančaninova ispovest o Hagu! Bivši oficir JNA progovorio

polemika

ŠLJIVANČANIN ŽESTOKO O HAŠKOM TRIBUNALU Moja optužnica je bila laž! Otkrio događaj iz 1999! LUKIĆ: Taj sud nikoga nije pomirio!

Politika -

Duško Tadić je prvi srpski haški osuđenik. Bio je optužen za zločine u Kozarcu i Omarskoj, osuđen je na 20 godina, kaznu je odslužio u Nemačkoj, gde je i uhapšen, a posle svega je ipak odlučio da pokrene i reviziju presude.

Ova tema otvorila je i mnoge druge, pa se i svog poravka u Hagu prisetio penzionisani oficir JNA Veselin Šljivančanin.

šljivančanin
foto: Kurir Televizija

- Tri puta su tamo davali neku lažnu optužnicu, koja uopšte nije istinita. Nego su tamo ostavili, kad sam došao negde 2003. A 1995. godine je izdata ova moja optužnica, koja je sve laži o meni imala. I kad sam došao tamo bila je lažna optužnica. Samo da bi se otišlo na suđenje - rekao je za Jutarnji program Veselin Šljivančanin.

- Javno sam rekao da neću da idm u Hag. Jednom sam rekoa dajte mi moja dokumenta, jer vidite - mi smo sve po zakonu radili. Oni su nam pričali da je sve uništeno u bombardovanju 1999. godine. Ja odem u Hag, meni tužilac donese svu dokumentaciju moje operacije - rekao je Šljivančanin.

šljivančanin
foto: Kurir Televizija

- Taj sud nikoga nije pomirio. Najveći kredit sebi daju da su skupili dokumentaciju. Ako je to uloga suda, onda u redu. Ali, porva uloga je da bude pravedan. Druga stvar je, i ne treba biti prfesinonalac, i laik vidi da je bio nepravedan - kaže Branko Lukić, advokat za Jutarnji program Kurir televizije.

Podsetimo, penzionisanog oficira JNA i Vojske Jugoslavije Veselina Šljivančanina Haški tribunal osudio je na deset godina robije zbog kršenja običaja ratovanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:04

KARADŽIĆ JE U HAGU DELOVAO OTMENO I DOSTOJANSTVENO: Veselin Šljivančanin o susretu sa Radovanom na sudu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track